ISTORIJSKI DAN

Počela ceremonija abdikacije japanskog cara

Molitvom boginji Šinto, japanski car Akihito koji ima 85 godina, započeo je prvu u nizu ceremonija nakon kojih će u ponoć abdicirati u korist sina Naruhita.

Car se pojavio u tradicionalnoj, tamno narandžastoj odori, dok su građani Japana okupljali ispred Carske palate, gdje je pojačano prisustvo policije.

Kako prenosi Rojters, više hiljada policajaca će obezbjeđivati Carsku palatu za vrijeme ceremonija.
Konačna ceremonija abdikacije, koja će, kako navodi Rojters, biti veoma kratka i jednostavna, biće održana u Palati i prisustvovaće joj oko 300 ljudi.

Akihito će zvanično biti car do ponoći po lokalnom vemenu, odnosno 17.00 časova po evropskom, kada će početi novo doba, u Japanu nazvano Reiva, što u prevodu znači “lijepa harmonija”.

On je prvi car koji je došao na poziciju pod novim Ustavnim propisima koji nalažu da car nema nikakvu političku moć. Car Japana za vrijeme Drugog svjetskog rata, Hirohito, imao je božanski status, kog se odrekao nakon japanske kapitulacije.

Akihito je 2016. godine izjavio da se plaši da zbog starosti neće moći da u potpunosti izvršava svoje dužnosti.

On danas završava svoju tri decenije dugu vladavinu i prvi je car koji će abdicirati u posljednjih 200 godina, prenosi AP.

Izvor: B92