U kompaniji 13. jul Plantaže počela je berba breskve sorte srednje epohe zrenja rojal glori. Iako je ova godina po rodu slabija od prethodne, do sada je ubrano 300.000 kilograma breskve, a 600.000 je planirano, piše Pobjeda.

To je medijima saopštio direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u toj kompaniji Dušan Kankaraš. On je kazao da je zbog obilnih kiša i grada u maju rana sorta breskve, zasađena na oko 20 hektara, oštećena, što neće biti šteta za kompaniju, jer će te breskve preraditi za rakiju.

“Trenutno imamo 40 radnika angažovanih za berbu, koja će se intenzivirati sljedeće sedmice, kada će nam faliti još 20 radnika. Evidentna je nestašica radne snage i svake godine je ta pojava izraženija”, istakao je Kankaraš.

Radnici počinju sa berbom u pet ujutru, a završavaju u podne, a za ubranu gajbu od 3,5 kilograma dobijaju 18 centi.

“Dobar berač može da zaradi do 30 eura, a prosječna zarada je 16 eura. Radnicima koji nijesu iz Podgorice obezbjeđujemo tri obroka i spavanje, a onima koji su odavde plaćamo prevoz”, ističe Kankaraš.

Inače površina zasada breskve je 64 hektara, u rodu je 44 hektara, a 20 u početnoj rodnosti ove godine.

Berba stonog grožđa će ove godine početi za 15 dana.

“Prošle godine u ovo doba smo već brali stono grožđe, jer je bila jedna od najranijih u našoj kompaniji. Ove godine berba kasni 15 dana u odnosu na prošlu, a sedam u odnosu na standardni početak zbog velike kiše koja je bila u maju”, precizira Kankaraš.

On kaže da će im za berbu te vrste grožđa koja pokriva 170 hektara zemljišta biti potrebno 200 radnika. Za ubranu gajbu težine 7,3 kilograma berač dobija 40 centi. Prema riječima Kankaraša, dobar i iskusan berač može dnevno da ubere i do 100 gajbi.

“Probleme sa radnom snagom očekujemo kada bude počela berba vinskih sorti grožđa oko 15. avgusta. U toj berbi 730 hektara se bere mehanizovano, a ostalo ručno. U ručnoj berbi lani je bilo angažovano 700 radnika. Počeli smo pregovore sa radnicima, koji u prosjeku mogu da zarade 20 do 22 eura dnevno”, kaže Kankaraš.

Kompanija 13. Jul-Plantaže je 18. maja ove godine pustila je u rad novu hladnjaču za voće, čija je izgradnja koštala dva miliona eura bez PDV-a.

“Ovaj objekat bio nam je neophodan da izbjegnemo visoke temperature i sve što se do sada radilo na otvorenom radiće se u kontrolisanom zatvorenom prostoru, prijatnom za radnika, a što je najvažnije voće će u svježem stanju stizati do kupaca. Tu breskva može da se čuva četiri ili pet sedmica”, objašnjava Kankaraš.

Kapacitet hladnjače je 600 tona, a temperatura jedan stepen, ukupnog kapaciteta 924 paletna mjesta. Ima tri komore za brzo hlađenje voća, četiri komore za skladištenje voća, sortirnicu za breskvu i nektarinu i stolove za stono grožđe kaže Kankaraš.

izvor: rtcg.me