Pobjeda predsjedničkog kandidata Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) proslavljena je u cijelom modernom svijetu kao veliki uspjeh demokratije i zapadnih vrijednosti.Makron je u drugom krugu izbora pobijedio Marin le Pen (Marine), koja je vodila populističku kampanju i najavljivala mogući izlazak iz Evropske unije, eurozone i NATO-a.

S druge strane, Makron će očuvati članstvo Francuske u ovim zajednicama, ali će se truditi da ojača njenu ulogu. Makron se bori za ujedinjenje francuske nacije i najavio je da će se truditi da svi građani budu zadovoljni.

Makron je zauzeo i čvrst stav prema Rusiji i pokazao da će nastaviti vršiti pritisak na Moskvu da poštuje ljudska prava i da ispoštuje svoje obaveze na međunarodnom planu, poput onih u Ukrajini.Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Makronu, iako je jasno da je Rusija bila na strani Le Pen, i rekao da se nada da će raditi zajedno na rješavanju globalnih problema.Inače, rezultati izbora u Francuskoj već su treća pobjeda savremene, ujedinjene Evrope u posljednjih nekoliko mjeseci, kojoj su ne tako davno mnogi predviđali raspad i pobjedu radikalnih desničarskih snaga.

Prije Francuske, Evropa je pokazala stabilnost na predsjedničkim izborima u Austriji, gdje je poražen desničarski kandidat Norbert Hofer, te u Holandiji, gdje radikal Gert Vilders (Geert Wilders) nije uspio u namjeri da se domogne premijerske pozicije.