Ljubica Todorović bila preopterećena poslom, svakodnjevno radeći sa pacijentima

Zdravstvena stanica u Plužinama, a time i oko 3.000 stanovnika te opštine, od danas zvanično ostaju bez jedinog ljekara.

Doktorka Ljubica Todorović u proteklih više od pola godine, a nakon smrti Radenka Dondića, jedini je zaposleni ljekar u plužinskoj Zdravstvenoj stanici i njen radni dan je stoga trajao 24 sata. Navodno je tražila premještaj u Podgoricu, što joj je odobreno, ali juče nije željela da komentariše razlog svog odlaska.

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić novinarima je juče kazao da su u stalnom kontaktu sa direktorom Doma zdravlja u Nikšiću dr Verom Bulatović i nada se da će ona ubrzo riješiti problem.

– Ne može se jedna opština ostaviti bez ljekara. Nama je jedan ljekar malo i dobro bi bilo da ih imamo i više. Nije rješenje da nam nađu ljekara koga će slati nedjelju-dvije, pa ga onda zamijeniti drugi ljekar, već moramo imati stalnog ljekara. Prije dva mjeseca su nam najavili otvaranje Hitne službe, ali to se još nije dogodilo – istakao je Bajagić.

Kako nezvanično saznaje Dnevni list Dan, Todorović odlazi jer je bila više nego preopterećena poslom koji je imala u Plužinama. Svakodnevno je tokom prijepodneva radila sa pacijentima, a poslije popodne bila u kovid zoni i obavljala i vakcinaciju.

Zdravstvena stanica u Plužinama dio je nikšićkog Doma zdravlja, a direktor te ustanove Vera Bulatović potvrđuje da se u prethodnom periodu nije vodilo računa o ljekarskom kadru.

Zdravstvena stanica u Plužinama dio je nikšićkog Doma zdravlja, a direktor te ustanove Vera Bulatović potvrđuje da se u prethodnom periodu nije vodilo računa o ljekarskom kadru.

image

BULATOVIĆ.  FOTO: DNEVNE NOVINE DAN

– Nažalost, ovakva situacija je posledica tridesetogodišnjeg neulaganja u zdravstveni sistem i nemara. Dok se nije pojavio kovid, ljekari su bili potpuno zapostavljeni. Njihov položaj je jako loš. Da nijesu zainteresovani ne samo za Plužine, već i za Nikšić, govori i činjenica da se na konkurs za pet ljekara, koji smo raspisali za Dom zdravlja niko nije prijavio, a slab je odziv i za raspisane specijalizacije – kazala je Bulatović.

Po odlasku Todorović, istakla je ona, Plužine neće ostati bez ljekara već će drugog obezbijediti nikšićki Dom zdravlja i on će stalno boraviti u tom gradu.

– Zahvalni smo Opštini Plužine jer je ona jedna od rijetkih lokalnih uprava koja je riješila stambeno pitanje ljekara koji dolaze i u te svrhe obezbijedila dva stana – istakla je dr Bulatović.

O problemu sa kojim se sučavaju u Plužinama prekjuče je obavijestio zaštitnik Siniša Bjeković, koji je nakon posjete toj opštini kazao da je zatečeno stanje zabrinjavajuće te da su ga mještani informisali da ostaju bez jedinog ljekara u toj zdravstvenoj stanici.

Izvor: Dan