Ako se nastavi galopirajuća stopa mortaliteta u opštini Pljevlja, uskoro će u samom gradu postojati samo jedna osnovna škola. Do prije tri decenije seoske škole u opštini Pljevlja brojale su po nekoliko stotina đaka.

Prema podacima MONSTAT-a prošle godine je stopa mortaliteta u energetskom srcu države bila 260, što je u odnosu na 2019. više za 18, ali u odnosu na katastrofalnu 2018. godinu manje za osam. Ono što zabrinjava je da već pune četiri decenije stopa mortaliteta konstatno raste, a u poslednjih deset godina nije ispod 230. Ovakvu stopu mortaliteta nema ni jedna opština na području bivše Jugoslavije.

Prošle godine u pljevaljksom porodilištu rođeno je svega 175 beba, a ukupan broj novorođenčadi je 188. Umrlo čak 448 stanovnika Opštine. Tokom prošle godine, po podacima sa teritorije Crne Gore u Pljevlja se doselilo 69 stanovnika, ali se zato iz Pljevalja odjavilo čak 235 ljudi, što znači da je po ovom demografskom parametru u Pljevljima 166 stanovnika manje nego u 2019. godini. Dakle ukupno, prema MONSTAT-u u Pljevljima je računajući prirodni priraštaj i demografska kretanja, u odnosu na 2019. godinu broj stanovnika smanjen za 426 ljudi, što je dovoljan podatak da se formira komisija na državnom nivou čij bi zadatak bio da spriječi odumiranje Opštine koja je 1971 imala oko 50.000 stanovnika. Po procjenama MONSTAT-a, prema kojima se računa kumulativni broj zaraženih, ove godine u opštini Pljevlja neće više biti potrošeno od 21 000 popisnih listića.

Podsjećamo da MONSTAT nema podatke o ljudima, koji se formalno, zbog državljanstva, vode da žive u Pljevljima, a odavno su već stanovnici nekih drugih država. Sudeći prema biračkom spisku taj broj nije manji od 3.000. Značajan broj praznih stanova i kuća u gradu i još veći broj zaraslih seoskih imanja, dovoljno govore sami za sebe.

Šta je uzrok masovnog iseljenja Pljevljaka nije teško pretpostaviti, jer su Pljevlja, bez obzira na sva prirodna bogatstva, nazapostavljenija sredina u državi. Razloge nije lako nabrojati, ali neki od njih su: Elektroprivreda i Rudnik uglja u potpunosti su poremetili reljef grada, Vektra Jakić uništila sve što je uzela: pilanu, Građevinar, Vojnu fabriku, Asfaltnu bazu, kamenolom…, saobraćajna infrastruktura slična je onoj prije tri i više decenije, voda po pola godine nije za piće, ali zato su cijene komunalnih usluga evropske, elektro mreža je i u nekim djelovima grada stara 40 godina, a po selima da ne pričamo, da ne pričamo o vazduhu, sve većoj nezaposlenosti, desetine firmi je ugašeno, i činjenici da je gradski mobilijar manje sadržajan nego prije četiri decenije kada je grad imao semafore, gard bez bazena, uređenog kupališta ili skijališta, grad u kome četiri mjeseca ne radi skener u Opštoj bolnici……..

Naravno ima tu i dobrih primjera, ali iskreno, malo ih je, kao što je uređena pješačka zona u strogom centru grada, Dom kulture, uređena sala Doma Vojske, Sportski centar „Ada“, Dom za stare, povećan broj smještajnih kapaciteta, manje rupa na ulici nego ranije i …. dopišite ako smo šta zaboravili, jer se decenijama u Pljevljima nije ništa gradilo, pa je lako nabrojati

Da li će se šta promijeniti vidjećemo, da li će skora izgradnja fabrike kreča, najavljena izgradnja cementare, ili rješenje slučaja „Vektra Jakić“ donijeti nova radna mjesta, nove investicije, da li će država pokušati da zakonski natjera kompanije koje posluju u Pljevljima na veću društvenu odgovornost, zatim da li će biti promjenjen zakon o lokalnoj upravi kojim će se konačno, kao i u Evropi izvršiti decentralizacija, vidjećemo. Međutim ako se ništa od ovoga uskoro ne promjeni Pljevlja će postati grad spomenik, baš kao što su naselja Šula i Gradac.

Korona omela svadbe i razvode

Godina za nama, bila je u znaku ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, nisu se mogle organizovati svadbe pa su sklopljena svega 54 braka. Prošle godine134 para pred matičarima su rekli sudbonosno da. Većina parova odavno ne živu u Pljevljima, ali zbog rodbine, komšija, kumova i prijatelja pravili su svadbe u Pljevljima. Za razliku od prve polovine godine, kada su bila samo dva razvoda, do kraja godine staističari su zabilježili 19 razvoda, prošle godine bilo ih je 27.

Svi bu u Podgoricu

Od 24 opštine u Crnoj Gori, negativan prirodni priraštaj je čak u 17 opština. Iza Pljevlja,po stopi je Nikšić 196, zatim: Bijelo Polje 163, Berane 107, Herceg Novi 88, Mojkovac 87, Cetinje 74, Ulcinj 53, Plužine i Žabljak po 35, Andrijevica 31, Petnjica 28, Kolašin 22, Danilovgrad 18, Gusinje i Šavnik 17, Kotor 11.

Potitivan prirodni priraštaj je u: Podgorici 627, Budvi 184, Rožaju 120, Tivtu 65, Tuzima 25, Baru 16 i Plavu 9.

Izvor: PvPortal