Pljevlja: Sezonci nakratko “nestali” sa spiska

0
268

Početkom godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Pljevljima bilo je 3.000 nezaposlenih. U međuvremenu se broj onih koji traže posao smanjio na 2.618. Uprkos tome stopa nezaposlenosti u pljevaljskoj opštini i dalje visoka i iznosi 22,60 odsto.

 Zavod za zapošljavanje Pljevlja od početka godine kroz mjere aktivnog zapošljavanja kao što su: sezonsko zapošljavanje, lokalni javni radovi, stručno osposobljavanje visokoškolaca, obuke i slično, smanjio je broj nezaposlenih za 382. Međutim, većina poslova nije trajna, a po obavljanju posla, radnici će ponovo biti vraćeni na evidenciju nezaposlenih Biroa rada.

Sezonsko zapošljavanje je najviše uticalo da se trenutno smanji broj nezaposlenih, pa tako sada na crnogorskom primorju ima oko 350 zaposlenih na sezonskim poslovima. Lokalni javni radovi su takođe jedna od mera aktivnog zapošljavanja. U opštini Pljevlja trenutno se realizuje 10 javnih radova na zaštiti životne sredine gde je uključeno 40 osoba i pet javnih radova u oblasti socijalne zaštite i humanitarne delatnosti gde je zaposleno 23. Ovi poslovi traju od jednog do tri meseca. Biro rada realizuje i državni javni rad u partnerstvu sa DOO “Čistoća” – “Neka bude čisto”.

Trenutno realizujemo petnest lokalnih javnih radova u kojima je uključeno 68 nezaposlenih sa evidencije, i u okviru javnih radova uglavnom uključujemo one koji pripadaju kategoriji teže zaposlivih, odnosno radnike koji nisu zasnivala radni odnos u poslednjih 12 mjeseci, kao i druge koji imaju određene prepreke prilikom zapošljavanja – izjavio je Sabit Ćirlija, direktor Biroa rada Pljevlja.

U stručno osposobljavanje visokoškolaca uključeno je 160 osoba, što je smanjilo broj visokoškolaca sa evidencije nezaposlenih. I dalje je najveći broj pravnika i ekonomista na Birou rada. Trenutni broj aktivno nezaposlenih visokoškolaca je 270.

Izvor: Večernje novosti