Delegacija slovenačke opštine Velenje, na čelu sa predsjednikom opštine (županom), Peterom Dermolom, boravila je u trodnevnoj radnoj posjeti Pljevljima.

Povod posjete bilo je definisanje zajedničkih koraka ove dvije prijateljske opštine i daljih pravaca djelovanja u više zajedničkih oblasti dva grada, od rudarstva i koje povezuje Pljevlja i Velenje, elemenata tzv. pravedne zelene tranzicije koji su uslovi za dalji razvoj jedne i druge sredine, stanja javnih politika i preduslova za razvoj zelene ekonomije, podsticaja i podrške Evropske unije u dijelu ostvarivanja najvažnijih ciljeva koji se odnose na uspostavljanje zelenog i održivog privrednog razvoja.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je, nakon održanog sastanka, da su predstavnici pljevaljske lokalne samouprave i uprave upoznali goste o svim potencijalima pjevljaljske opštine, koji mogu omogućiti pravednu tranziciju.

“Danas smo razgovarali o energetskoj zelenoj tranziciji, tako da se otvara priča za ono što su Slobvenci već pokrenuli, a što Crnu Goru tek čeka. Takođe, razgovarali smo o infrastrukurnim problemima koje je Opština Velenje riješila, a koje mi još uvijek rješavamo ili planiramo rješavanje. Tema sastanka bila je i mogućnost saradnje u oblasti kulture i svemu onome što prijatelje spaja i treba da spaja, prije svega kako bismo stvarali uslove za bolji život stanovnika u našim zajednicama. Našim kolegama predstavili smo Pljevlja i potencijale ne samo energetske prirode, već i iz oblasti turizma, poljoprivrede i proizvodnje građevinskog materijala“, istakao je predsjednik Golubović.

Župan Opštine Velenje, Peter Dermol, iskazao je mišljenje o dobrim temeljima za saradnju dva grada, koja, kako je nalasio, gajeći dugogodišnje prijateljske veze, moraju pomoći jedni drugim.

Izvor: pvportal.me