Neadekvatni uslovi u biblioteci “Stevan Samardzić”, visokoškolci je izbjegavaju zbog velikih vrućina

Iako je višedecenijska praksa da studenti tokom ljetnjeg odmora u čitaonici Narodne biblioteke “Stevan Samardzić” spremaju ispite, ovih dana visokoškolci to izbjegavaju zbog izuzetno visokih temperatura. Studenti od lokalne uprave, kao i od uprave gradske biblioteke traže da se preduzmu odgovarajuće mjere kako bi temperatura u čitaonici bila podnošljivija za boravak.

– Osim interneta, studentima su za normalan rad neophodni optimalni klimatski uslovi, što u prvom redu podrazumijeva grijanje prostorija u zimskim danima i korišćenje klime u ljetnjem periodu. Ni jedno ni drugo studentima nije omogućeno, a da ne pominjemo činjenicu da ovakva temperatura ne pogoduje ni očuvanju knjiga, navodi se u saopštenju studenata i naglašava da u zimskom periodu nijesu mogli spremati ispite u čitaonici usled niskih temperatura. Studenti apeluju da se konačno ovi problemi riješe, ističući da to ne iziskuje veliki trošak.

– Ovih dana studenti nisu mogli boraviti u čitaonici gdje je izmjerena temperatura od 37 stepeni. Je li luksuz očekivati optimalnu temperaturu i minimalne uslove za rad u prostoru namijenjenom za učenje? Da li je, i pored postojanja biblioteke s ovakvim potencijalom i kapacitetima, potrebno da pljevaljski studenti i raspust provode u mjestu studiranja, jer su im u Pljevljima uskraćeni osnovni uslovi za učenje i rad? Zbog neadekvatnih uslova za rad u biblioteci, studenti našeg grada pozivaju nadležne organe da ovaj problem što prije riješe, kako bi biblioteka “Stevan Samardzić”, poslije toliko godina, zasijala sjajem koji joj priliči, navodi se u saopštenju studenata.

Dan je pokušao da se o svemu informiše od direktorice biblioteke Đine Bajčetić, ali ona nije odgovarala na  telefonske pozive. U lokalnoj upravi su potvrdili da su upoznati s problemom studenata i istakli da će narednih dana vidjeti na koji način mogu reagovati.

– Razgovaraću sa direktoricom biblioteke i mislim da će sve biti učinjeno kako bi se ovo pitanje riješilo. Već sam upoznata sa stavom studenata i vidjeću na koji se način može pomoći- kazala je juče sekretar Sekretarijata za društvenu djelatnost Emina Salihović.

Narodna biblioteka “Stevan Samardzić” smještena je na drugom spratu, u objektu Doma kulture. Radnici u biblioteci zimi moraju, pored postojećeg centralnog grijanja, da koriste grijalice, a često i da na radnom mjestu sjede u zimskim jaknama.

Studenti u takvim uslovima uče kod svojih kuća i ne pokušavaju da sjede u čitaonici, koja je izuzetno lijepo uređena, ali nedovoljno topla. U ljetnjim mjesecima problem je prevelika vrućina. Ostaje da se vidi da li će u narednom periodu biti postavljena klima u čitaonici ili će prostorije rashladiti neko priželjkivano avgustovsko osvježenje.

Izvor: Dan