Oni tvrde da koncesije za ekspoataciju šumskog blaga dobijaju samo privilegovani, dok lokalci nemaju mogućnost da žive od svog rada

Plavski drvoprerađivači tvrde da aktuelni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović nastavlja stopama svojih prethodnika Petra Ivanovića i Milutina Simovića kad je riječ o dodjeli koncesija za eksploataciju šumskog blaga koje, prema nihovim riječima, dobijaju samo privilegovani koncesionari dok lokalno stanovništvo koje se bavi drvoreradom nema mogućnost da radi i živi od svog rada.

– Stara vlada je imala svoju šumarsku politiku koja se nije pokazala dobra u mnogo dimenzija. Očekivnje od nove vlade je bilo da napravi otklon od retrogradne politike, pogrešnih strategija i korupcije kao i da ubrza neka pozitivna kretanja koje je činila stara administracija. Novi apostoli su se tako predstavili građanima. Očekivalo se slobodno tržište za nabavku sirovine, razvoj drvoprerade i ravnomjerni regionalni investicioni zamah. Ne lezi vraže, dugoočekivani konkurs Uprave za šume za dodjelu koncesija je u slovo prekopiran konkurs bivših šumskih dahija. Ista meta, isto odstojanje i isti korisnici šuma, uz nemogućnost učešća bilo kog novog investitora, osim već poznatih igrača. Ranije se znalo ko kome zauzvrat pravi kuću, ko kome kupuje kola, ko plaća ljetovanja i zimovanja, pa sada ostaje nepoznanica kome će ići “predviđena sredstva”, jer se u praksi ništa nije promijenilo. Novi državni predvodnici su naslijedili staru politiku dodjele drvne mase privilegovanim “privrednicima”, grubo gazeći slobodu tržišta, predizborna obećanja, regionalnu razvojnu politiku, ali i egzistenciju ljudi koji se bave ovim poslom i urnišući lokalne ekonomije na kojima se nalazi zeleni resurs – poručili su plavski drvoprerađivači.

Ističu da je ministarstvo podnijelo krivičnu prijavu protiv, kako ga imenuju, “nepomenika” koji je, kako u Plavu tvrde, počinio više krivičnih djela uz direktnu štetu opštinskom i državnom budzetu.

Plavski drvoprerađivači pitaju hoće li isto ministarstvo i Uprava za šume prihvatiti njegovu ponudu na konkurs uz potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

– U poslednjih petnest godina država je uvela “pravilo” da se drvna masa dodjeljuje na osnovu broja zaposlenih radnika iz prošle godine, pa su kao zaposleni prijavljivani pokojnici, a po stečenim koncesijama pravo se ostvarilo u sledećoj godini na osnovu realnog zaposlenja s minimalnim porezima i doprinosima. Za ovih nekoliko decenija uništeni su svi drvni kombinati koje je imala Crna Gora. Njih deset je zbrisano s lica zemlje i sa mape privrednika, iako su bili privatizovani. A kao produkt modernog korišćenja šuma (kolonijalne afričke eksploatacije) imamo nekoliko privilegovanih koji su i ovog puta uspjeli da prevare sirotinju i da nastave liberalnim drumom Ivanovića i Simovića. Svima onima koji su očekivali realne i poštene uslove rada mora biti jasno – nastavljamo liberalnim, kolonijalnim, afričkim stopama bivših dahija i daće koncesije onim hajducima protiv kojih se podnose krivične prijave – tvrde plavski drvoprerađivači.

Izvor: dan.co.me