Razrješenje više od 400 čelnika obrazovnih ustanova, koje je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić potpisala proteklih dana, dovelo je u pitanje ne samo položaj bivših direktora, kojima uglavnom nije ponuđeno novo radno mjesto, već i isplatu zarada zaposlenima. Naime, s obzirom da su direktori dobili obavještenja o razrješenjima pred sam obračun plata, upitno je da li će prosvjetari plate za ovaj mjesec primiti na vrijeme, pišu Vikend novine.

Više nedavno smijenjenih direktora kazalo je da je obračun plata trebalo da bude završen i predat resornom ministartstvu do 20. jula, a da oni nijesu bili u mogućnosti da potpišu platne liste, jer su u međuvremenu dobili obavještenja o razrješenju.

Takođe, novim direktorima za deponovanje potpisa treba, kako navode, najmanje deset dana, zbog čega i tvrde da je kašnjenje zarada neminovno.

Vikend novine su ovim povodom uputile pitanja Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, na koja čekaju odgovor.

Bošković: Neko će morati da snosi odgovornost za greške

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković objašnjava da deponovanje potpisa novih v.d. direktora treba da izvrši Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a smatra da nije kasno da se zarade isplate na vrijeme ukoliko se procedura završi do 25. jula.

„Valjda će to koji dan duže biti dozvoljeno zbog cijele ove situacije. Takođe, ako su direktori bili na funkciji sve do trenutka dok nisu dobili razrješenje, biće i tu problema jer, po mom mišljenju, Ministarstvo bi trebalo da isplati direktorske plate u iznosu do dana primanja rješenja, a ne do 12. jula kako stoji u razrješenju”, naglasila je Bošković.

Prema njenim riječima ako Ministarstvo i jednima i drugima ne isplati zarade po koeficijentu koji sljeduje direktorima, oni svakako imaju pravo da se obrate sudu.

Kada je riječ o razrješenjima koja su bivši direktori dobili, Bošković navodi daje došlo do brojnih grešaka, zbog kojih bi neko trebalo da snosi odgovornost.

„Bilo je dosta grešaka koje su se događale ili nespretno ili sa namjerom. Sve što se objelodanilo u medijima je istina, pojavile su se za neke osobe pogrešni podaci, negdje proizvoljni, negdje, nažalost i podaci umrlih osoba. To su sve greške za koje će neko, pretpostavljam morati da snosi odgovornost”, istakla je Bošković.

Podsjećamo, u obrazloženjima za razrješenje direktora navodi se da oni nijesu formirali školske odbore, a Bošković navodi da u tom slučaju jedino Ministarstvo nije odradilo svoj dio posla.

„Oni nijesu imenovali po dva člana školskih odbora koji su predstavnici Ministarstva”, pojašnjava Bošković i dodaje da je zloupotrijebljen postupak koj i je trebalo da bude u skladu sa Zakonom o radu, te da je bačena krivica na direktore bez ikakvog uporišta.

Šehović: Gotovo sva razrješenja nezakonita

Poslanik Socijaldemokrata i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović tvrdi, pak, da su sva ili gotovo sva razrješenja direktora koja ovih dana sprovodi Ministarstvo prosvjete nezakonita, prije svega jer se baziraju na istom, cirkularnom pismu u kome se kaže da direktori nijesu ispunili svoje radne obaveze.

“Kao prvo, neispunjavanje radne obaveze se mora u nekom postupku dokazati, što je ovdje naravno izostalo. Osim toga, Ministarstvo neispunjavanje radnih obaveza smijenjenih direktora veže za činjenicu da oni nijesu konstituisali nove školske upravne odbore, a istovremeno Ministarstvo je potpuno nesvjesno činjenice da odbori nisu ni mogli biti konstituisani kad samo Ministarstvo nije imenovalo sopstvene predstavnike u njima”, kazao je Šehović

 

Kontrolno saslušanje ministarke 30. jula

 

Zbog ovih, ali i drugih propusta i novonastalih problema u prosvjeti, na njegov predlog Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport saslušaće 30. jula ministarku Bratić.

Saslušanje je na jučerašnjoj sjednici ovog skupštinskog tijela podržalo šest poslanika opozicije i poslanica GP URA Božena Jelušić, dok je protiv bilo šest predstavnika vladajuće koalicije.

Bošković: Sada možemo samo da se suočavamo sa posljedicama

Kada je riječ o nedavnoj inicijativi Sindikata prosvjete da se odloži primjena novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju za septembar, Bošković je kazala da ona nije mogla da se realizuje zbog blokade parlamenta, te da sada možemo samo da se suočavamo sa posljedicama.

„Mi smo se sastali sa predsjednikom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damirom Šehovićem 9. jula. Niko nije osporio da je naša inicijativa opravdana, međutim, s obzirom da je situacija bila takva da je zakon u tom periodu već bio u primjeni, tada nije funkcionisala skupština jer nijesu imali plenum, tako da je to bilo nemoguće u tom periodu. Sada ćemo morati da se baviti posljedicama jer nije ništa spriječeno da dođe do njih”, kazala je Bošković.

Izvor:RTCG