Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije od prošle godine ima državu gosta na Manifestaciji. Prošle godine je to bila Austrija, iz koje su učestvovala četiri pjesnika.

Posredstvom Kineske Ambasade u Crnoj Gori, Ratkovićeve večeri poezije su uspostavile kontakt sa Udruženjem pisaca Narodne Republike Kine, pa će na 47. Ratkovićevim večerima poezije nastupiti kineski književnici. Uputili smo i pismo kineskom nobelovcu Mo Jenu, od kog nam je došlo pismo sljedeće sadržine:

Dragi Kemale Musiću,

Hvala na Vašem ljubaznom pozivu koji ste mi uputili.

Veoma se radujem pozivu na manifestaciju „Ratkovićeve večeri poezije“, koja je postala festival za sve pjesnike i ljude širom svijeta koji vole poeziju.

Do sada nijesam posjetio Vašu zemlju, ali osjećam da se tamo ne bih osjećao kao stranac. Jer čitajući crnogorsku književnost, pejzaž Crne Gore nije jedino što saznajem o Vašoj zemlji, time takođe upoznajem i njeno srce.

Literatura jeste najbolji most sporazumijevanja među ljudima, a poezija kao takva je kazivanje i poziv usmjeren čovjekovom srcu. Suštinsko određenje svih nas jeste pjesničko i naša priroda jeste pjesnička, pa je i poezija jezik najrazumljiviji ljudima.

Izražavam iskreno žaljenje što zbog obaveza prema svom literarnom angažmanu neću moći da uzmem učešće na „Ratkovićevim večerima poezije“, ali ovim pismom Vam šaljem pozdrave i najtoplije čestitke!

Mo Jen