U “Priručniku samoće” se kaže da ja tragam za mojom vrstom…Svi su mi ljudi jednaki, bilo koje kože da jesu, ali nešto se izgubilo u tom našem genetskom kodu, nešto smo previše usmjerili prema materijalnom, a bog je meni i sedam milijardi udahnuo dušu da razmišljamo i da čuvamo naše porodice kroz to materijalno, ali da se gnušamo onoga što je preko onoga što je dovoljno za jednog čovjeka i jednu porodicu”, rekao je pisac Rodoljub Ćorić, predstavljajući se Tivćanima sinoć u Galeriji Ljetnjikovca Buća.

Zahvaljujući CZK na gostoprimstvu, mojkovački stvaralac je zahvalio i Radio Tivtu ističući “Drugi mediji imaju svoje favorite i kod nas u Crnoj Gori je vrlo teško, ako niste miljenik pojedinaca i pojedinih glasila, probiti taj led.” Pisac je čitao odlomke iz svog “Priručnika samoće”, koji je prošle godine bio jedna od najprodavanijih knjiga u Crnoj Gori. Istakao je da prije toga deceniju i po ništa nije objavio, čemu su prethodile tri zbirke pjesama, a sada završava drugi dio “Priručnika”, a u isto vrijeme priprema i novu zbirku ”Odmetnik i druge pjesme”.

Pored toga što je direktor mojkovačkog Centra za kulturu, osnivač lokalnih medija u Mojkovcu, prve štamparije, kulturnog ljeta, Ćorićevu svestranost potvrdjuju i tri titule državnog prvaka u stonom tenisu. O njegovoj knjizi dr Mirko Jakovljević rekao je da je uspjela da autoru “poput najmoćnijih medikamenata i psihoterapeutskih seansi vrati preko potreban mir u svakodnevicu i da ga kao čovjeka i kao pisca motiviše da i dalje piše”.

“Pjesnikova dolina“ je radni naslov ove knjige, nastale 2016, od 16. januara do 27. maja. Hrabar, iskren dijalog sa čitaocima. Rodoljuba Ćorića svrstavaju u red onih stvaralaca, koji se mogu pohvaliti da su svoju intimnu ispovijest čovjeka, pisca, privrednika, oca, sina, brata, podjelili sa čitalačkom javnošću. Knjiga daje brojne odgovore na pitanja o ljubavi, sreći, poštenju, vjeri, samoći, tišini, međuljudskim odnosima. Opisuje i piščevo odrastanje, djetinjstvo, momačke dane, vrijeme kada je zreo čovjek u životnim vrtlozima i sve one bitne segmente, koje male stvari čine velikim u životu običnog čovjeka.”

Jakovljević je poručio Ćoriću da ne prestaje da piše, jer jedino tako može da ne ostane dužan sebi:”Neka trasira Rođo nama nove drumove, osjeća trnje na dlanovima, odmiče putevima tišine i slobode. Dobrodošli i vi u njegovu Pjesnikovu dolinu čitanja ove knjige, u čistilište za dušu umornu od svakodnevice, od foliranja i foliranata, dobrodošli u mojkovačko prošćenje.”
Stihove je kazivala naša sugrađanka Andrea Raonić, a medijatorka večeri bila je Tanja Ćorić, direktorica Radio Mojkovca. Prisustvovali su i neki od učesnika Medijskih dijaloga, među kojima i poznati sociolog, prof. dr Ratko Božović.

Pisac je završio veče pjesmom o svom đedu Radivoju, od koga je naslijedio Pjesnikovu dolinu i u njoj našao mir. “Priručnik samoće” dobio je nove čitaoce, sa posvetom autora, druželjubivog samotnjaka, kako se čulo na njegovoj večeri.