Piloti i kabinsko osoblje aviokompanije “Rajaner” u Nemačkoj počeli su jednodnevni štrajk oko plata i uslova rada zbog koga je kompanija najavila otkazivanje oko 150 letova u toj zemlji.

Zaposleni traže veće plate i bolje uslove rada, (Foto: Beta/AP)

Njemački sindikat pilota “Kokpit” saopštio je da je štrajk počeo u 3 sata danas i da će uticati na sve baze kompanije “Rajaner” u Nemačkoj, uključujući aerodrome u Frankfurtu i Berlinu.

Tom sindikatu se pridružio sindikat “Verdi” koji predstavlja kabinsko osoblje bazirano u Nemačkoj.

Irska niskobudžetska kompanija je najavila juče da očekuje da će otkazati 150 od 400 letova za Nemačku i iz nje.

Oko 30 zaposlenih okupilo se danas prije podne na berlinskom aerodromu Šenfild, noseći transparente s natpisima “Rajaner treba da se promijeni” i “Nema prava, nema letova”, prenose novinari Frans presa.

Sindikati navode da “Rajaner” nije dao zadovoljavaljuću ponudu oko plata i uslova rada, dok kompanija navodi da su njene ponude bile fer i da nema opravdanja za štrajk.

Piloti irske avio kompanije u pet evropskih zemalja u avgustu su organizovali štrajk zbog koga je u jeku sezone odmora bilo otkazano 400 letova i pogođeno 55.000 putnika.

Od tada je “Rajaner” postigao sporazume u Irskoj i u Italiji, što ipak nemački sindikati smatraju nedovoljnim.

“Ovo je prvi štrajk upozorenja, a nastavak će zavisiti od toga kako se odvijaju pregovori”, rekla je Kristin Bel, članica upravnog odbora sindikata “Verdi”, prenosi Frans pres.