Medved je, kako navodi Adrović, uništavajući pčelinja društva, djelove srušenih i polomljenih košnica razbacivao po livadi.

U selu Bor, udaljenom od Petnjice petnaestak kilometara, medved je upao u pčelinjak Jonuza Adrovića i uništio mu oko 80 košnica.

Medved je, kako navodi Adrović, uništavajući pčelinja društva, djelove srušenih i polomljenih košnica razbacivao po livadi, piše Dan.

„Na licu mjesta se jasno vidi da je medvjed zajedno s mladuncima upao u pčelinjak koji se nalazi nedaleko od moje kuće i napravio haos. Tom prilikom medved je polupao brojne košnice, dok je njihove djelove razbacao svuda okolo i do sto metara udaljenosti. Šteta je velika, ali što je najgore prosto ne znam kako da od ove zvijeri zaštitim ostatak košnica, jer izgleda za njega nema prepreke“, naglasio je Adrović.

On je kazao da je medved i ranije upadao u njegov pčelinjak i nanosio mu štetu.

Pčelarstvom se bavim dugo. Prije dvije godine uljanik sam izmjestio daleko od kuće na sunčanu stranu. Vidjevši da medved dolazi u pčelinjak, ponovo sam ga premjestio blizu kuće. Nad košnicama sam postavio tri sijalice neonke i ogradio ih bodljikavom žicom. Ali i pored toga medvjed je provalio u pčelinjak i tamo napravio haos“, naglasio je Adrović, dodajući da očekuje da će mu nadležne institucije pružiti neki vid zaštite i bar donekle nadomjestiti pretrpljenu štetu.

Izvor: beraneonline.me