Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje, organizator Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON danas za čitaoce portala Antena M preporučuje pet naslova koje valja pročitati. Priče su mu objavljene u zbirkama kratkih priča i antologijama u regionu.

 ***

Žil Vern – “20.000 milja pod morem”

“Upravo sam se vratio sa Eurocona (Evropske naučno-fantastične konvencije) koja je održana u Amjenu, grada na sjeveru Francuske, u kome je živio i stvarao jedan od začetnika naučne fantastike Žil Vern. Iako i dalje pod utiscima obilaska njegove  kuće, nije to jedini razlog zbog kojeg izdvajam to djelo, koje je i danas lektira u osnovnim školama. To je jedna od prvih knjiga koja me opredjelila za taj žanr i otvorila prostranstva do kojih može da dopre mašta. Avanture kapetana Nema su samo inicirale da pođem u potragu za sličnim djelima.”

Zoran Živković – “Vremenski darovi” 

“Trenutno najprevođeniji književnik iz Srbije mi je nedavno darovao jednu omalenu knjižicu simboličnog naziva “Vremenski darovi” koju i dalje čitam. Profesor Živković, dobitnik brojnih priznanja među kojima i svjetske nagrade za fantastiku i prošle godine nagrade Evropski velemajstor književnosti, ima takav stil od koga se u svakom trenutku i novim čitanjem uči, ali i takve zaplete zbog kojih, iako sa nestrpljenjem očekujete kraj, poželite da ne dođete do posljednje stranice knjige. Dok su teme o kojima piše vječno inspirativne u istraživanju čovjeka i njegovih unutrašnjih nemira i borbe dobra i zla, sa druge strane je pristup fantastici originalan.”

Slobodan Vukanović – Tuđemilski svici

“Najnovije djelo crnogorskog književnika, kome je ove godine pripalo međunarodno priznanje Zlatni zmaj za doprinos fantastičnoj književnosti, uz još nekoliko naslova iščitavam ovih dana. Nesvakidašnja saga o životu i ljudima u srednjem vijeku na prostorima Duklje u kojoj se prepliću mit i fantastika zapravo nas može dovesti do portreta bilo kog naroda i u bilo kom vremenskom periodu jer su ljudske sudbine ono što ispisuje romane.”

Kazuo Išiguro – “Zakopani džin” 

“Jedan od pisaca fantastike koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za književnost je primjer kako ne treba praviti podjele u žanrovima već razlike u kvalitetu. Njegova djela su ga preporučila za velike uspjehe, a čitaocima su dala priliku da i danas razmišljaju šta je fantastika i da li je moguće pisati naučnu fantastiku u svijetu sveopšte dostupnosti tehnoloških izuma. Kao i poznati klasici književnosti i Išiguro u romanu zakopani džin pripovjeda u čovjeku i ljubavi kroz priče sa zmajevima i drugim stvorenjima koja poznajemo iz bajki.”

Dordž R.R. Martin – “Pjesma leda i vatre” 

“Saga koju je u žanru epska fanatastike pokrenuo Džordž R.R. Martin je postala planetarno popularna zajedno sa serijalom pod nazivom Igra prijestola. Do sada je objavljeno više nastavaka knjige i svaki iznova uvlači čitaoca u svijet mašte prevrata, razvrata, intriga, rata, ljubavi, u svijet fantazije. Pri čemu se sedam kraljevstava može porediti sa bilo kojim dinastijama i sudbinama vladara i vladarki, čak i sa prostora Balkana. Takav svijet u kome su zmajevi i divovi, ratnici i kraljevi, živi mrtvaci i besmrtnici, iako stilski i tematski neprikosnoveni, daju nam širi uvid u to koliko i kako daleko može da ide čovjek koji želi da ostvari svoje ciljeve. Pri čemu se makijavelistički pristup politici čini kao blaga verzija mogućih ishoda.”

Izvor: AntenaM