Vaspitačica Ana Pešukić sporazumno je priznala dvije teške krađe nakita i umjetnina ukupne vrijednosti oko 340.000 eura iz porodične kuće Aca Đukanovića, saopšteno je Pobjedi iz Višeg suda.

Prema saznanju našeg lista, Pešukić je u zamjenu za priznanje pristala da odleži pola godine zatvorske kazne.

Razmatranje sporazuma koji su sklopili optužena Pešukić i tužilaštvo zakazano je za 25. maj pred sutkinjom Višeg suda Suzanom Mugošom.

Za razliku od Pešukić, izvršni direktor firme ,,Fin Gold“ iz Podgorice Filip Ralević, koji se našao na istoj optužnici za tešku krađu putem podstrekavanja i zloupotrebe službenog položaja u privrednom poslovanju, nije pregovarao sa tužilaštvom.

Prvobitnom optužnicom koju je potpisala specijalna tužiteljka Stojanka Radović, Pešukić i Ralević su bili optuženi za stvaranja kriminalne organizacije, ali ih je Viši sud prilikom kontrole validnosti dokaza oslobodilo ovog krivičnog djela.

Pešukić je u istrazi priznala da je ukrala vrijedan nakit i umjetnine iz porodične kuće Đukanovića kako bi vratila kockarske dugove, ističući da nije djelovala kao član kriminalne organizacije već kao pojedinac.

Ona je ukradeni nakit prodala zlataru Filipu Raleviću koji joj je, kako tvrdi, isplatio 51.000 eura.

Prema optužnici u koju je Pobjeda imala uvid, na krađu nakita Pešukić se odlučila u septembru 2019. godine kada joj je Igor Krstović duplirao dug od 5.000 eura koji nije uspjela da vrati u dogovorenom roku.

– Saznala sam da Igor Krstović daje novac na zajam uz kamatu, pa sam od njega pozajmila 5.000 eura sa rokom vraćanja od 15 dana uz kamatu od 500 eura. Po protoku tog roka nijesam vratila dug već samo kamatu – navodi se u optužnici.

Pešukić je navela da je na njenu molbu Krstović produžio rok za vraćanje duga s tim što je njen dug sada iznosio 10.000 eura.

Kako se približavao kraj drugog roka, a Pešukić nije bila u mogućnosti da vrati dug, odlučila je da ukrade nakit iz kuće porodice Đukanović gdje je već 10 godina radila kao vaspitačica i gdje su joj sve stvari bile dostupne.

Koristeći povjerenje Acove supruge Gabriele Đukanović, optužena Pešukić je ukrala nakit i odnijela zlataru Raleviću koji joj je isplatio 3.500 eura, što nije bilo dovoljno da vrati dug, zbog čega se odlučila na novu pljačku.

Po oprobanom scenariju je iz vitrine ukrala dva ručna sata „roleks“ za koje joj je Ralević isplatio 11.000 eura, što je bilo dovoljno da pokrije dug prema Krstoviću.

Pešukić je u narednom periodu još dva puta zapadala u kockarske dugove koje je pokrivala prodajom ukradenih vrijednosti od Đukanovića.

Na kraj vaspitačicinim krađama stala je upravo Gabriela koja je početkom aprila prošle godine primijetila da joj nema sata ,,frenk miler“ koji se nalazio u vitrini u radnoj sobi. Pregledom ostalih kutija, ona je otkrila da nedostaje još vrijednog nakita koji je bio naslijeđen ili poklon od prijatelja i porodice.

S obzirom da je imala evidenciju nakita, supruga Đukanovića je lako utvrdila šta sve nedostaje.

Krstović negirao da je Pešukić davao novac na zajam uz kamatu

Igor Krstović je u istrazi tvrdio da ne poznaje niti je ikada sreo optuženu Anu Pešukić koja je od njega navodno uzela 15.000 eura i uz zelenašku kamatu vratila 51.000 eura.

On je na kraju ponudio tužilaštvu da njegove tvrdnje i iskaz u ovom slučaju provjere i poligrafski.

Krstović je poznat javnosti nakon što je 28. januara prošle godine na njega u Zeti, nedaleko od porodične kuće ispaljeno 20 metaka.

Zbog organizacije i učešća u napadu na Krstovića pred Višim sudom u Podgorici sudi se Vidoju Stanišiću i Dragiši Bulatoviću.

Izvor:Pobjeda