”Pesnica” nije prekršaj: Bjelica i Delibašić oslobođeni

Odlukom sutkinje Biserke Jovanović Nikšićani Lazar Bjelica, koji je 23. marta podigao stisnutu pesnicu ispred zgrade Centra bezbjednosti i njegov prijatelj Veljko Delibašić, koji je to zabilježio kamerom, oslobođeni su optužbi da su time ugrozili javni red i mir, saznaje portal Onogošt.

foto:portal onogošt

Povodom oslobađajuće presude koja je donesena juče, Bjelica je za ovaj portal rekao da su on i Delibašić očekivali takav epilog.

“Nije ni bilo razloga da bi mogli da nas osude zbog toga. Podići pesnicu nije prekršaj. To je samo dio borbe za ljudska prava i slobodu, ponovo bih isto to uradio”, smatra on.Preko svog Facebook profila, on se kratkom porukom zahvalio na podršci, koja mu je stizala tokom postupka u Sudu za prekršaje.“Veliko hvala svim majkama i ostalim građanima koji su mi davali veliku podršku da se izborim za pravdu koju smo svi zajednički očekivali. Još jednom veliko hvala”, napisao je on.

Policija je protiv Bjelice podnijela prekršajnu prijavu zbog, kako je navedeno, drskog ponašanja, a prijavu je dobio i Delibašić, koga je Bjelica zamolio da ga fotografiše.Bjelica je tokom suđenja kazao da je 23. marta bio na protestu zbog smanjenja naknada za majke sa troje i više djece i da ga je tada u Vučedolskoj ulici nepoznata osoba udarila automobilom, pa je otišao do stanice policije da slučaj prijavi.

“Ispred zgrade policije dao sam Veljku telefon da me fotografiše, a ja podigao pesnicu kao simbol slobode za ljudska prava. Nijesam znao da time kršim zakon”, kazao je tada Bjelica.

Njegovu priču potvrdio je i Veljko Delibašić, objasnivši da fotografisanjem nije namjeravao da iskaže nepoštovanje prema institucijama.“Poštujem sve državne institucije i nijesam znao da kršim zakon time što druga fotografišem”, kazao je Delibašić.

Tu priču praktično je potvrdio i svjedok, policajac Slobodan Mirković, koji je rekao da je toga dana regulisao saobraćaj kada je primijetio dvadesetak građana koji su krenuli ka Centru bezbjednosti.“Dva momka su se izdvojila i krenula ka zgradi. Jedan se zadržao na stepeništu, dok ga je drugi fotografisao. Vidio sam da je podigao ruku, ali nijesam znao da li je stisnuo pesnicu ili pokazao neki vulgarni znak”, kazao je Mirković.

Rekao je da je stisnutu pesnicu vidio tek kada je za njima ušao u stanicu policije i pogledao fotografiju na telefonu.Punomoćnik optuženih, advokat Siniša Gazivoda rekao je da nema potrebe da se pozivaju novi svjedoci, jer su odbranom njegovih klijenata, svjedočenjem policajca, kao i fotografijom sa telefona potvrđene riječi iz činjeničnog opisa zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

“Bjelica se ispred zgrade CB Nikšić ponašao drsko, na način što je, dolaskom ispred objekta, mobilni telefon dao drugu Delibašiću, govoreći mu ‘Slikaj me’, nakon čega se okrenuo leđima ulazu od zgrade i podigao desnu ruku sa stisnutom pesnicom uvis”, piše u obrazloženju prekršajne prijave.

Nakon što su Bjelica i Delibašić dobili poziv od suda, Građanska alijansa je 20. aprila organizovala akciju “Pesnica” i pozvala građane da se fotografišu ispred centara bezbjednosti u svojim gradovima.

Izvor:onogošt.me

You may also like...