Penzioneri Metalca traže dogovor, a spremni su i na radikalizaciju

Predstavnici Metalca juče su više sati čekali prijem kod predsjednika Skupštine Alekse Bečića, međutim, do susreta nije došlo. Oni nisu obuhvaćeni Zakonom o isplati otpremnina zaposlenim iz metalskog i rudarskog sektora, iako im je obećano.

Penzioneri bivšeg nikšićkog preduzeća Metalac protestovali su juče ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a razlog za njihovo nezadovoljstvo i dolazak u Podgoricu, jeste to što nisu obuhvaćeni Zakonom o isplati otpremnina zaposlenim iz metalskog i rudarskog sektora, iako im je u pripremi tog dokumenta predočeno da će i oni biti obeštećeni kao i radnici nekadašnjih industrijskih giganata.

Predstavnici Metalca su juče više sati čekali prijem kod predsjednika Skupštine Alekse Bečića, međutim, do susreta nije došlo.

Njih 65 penzionisani su 2014. godine i kasnije, kada je nikšićkim Metalcem gazdovala slovenačka firma Montavar, a kako ističu, tada su otišli u prijevremene penzije, te da od preduzeća, kao ni od države, nisu dobili ništa, za razliku od grupe kolega koji su tu fabriku napuštali prije i poslije njih, a koji su dobili otpremninu od po 11.700 eura.

Kako je istakao jedan od predstavnika penzionera Dragan Koprivica, on i kolege su po usvajanju Zakona o isplati otpremnina u rudarskom i metalskom sektoru slavili, nadajući se da će konačno naplatiti ono što im kao oštećenim radnicima pripada, međutim, uslijedio je „hladan tuš“.

– Mnogi od nas su ostavili svoje zdravlje u ovom preduzeću. Veliki broj nas je u Metalcu radio duže od tri decenije, a dočekali smo da imamo penzije od kojih ne može da se živi. Prethodna vlada je obećavala da će nas obeštetiti i da ćemo konačno dobiti otpremnine, ali od toga nije bilo ništa. Svaki put su jedva dočekali da nas isprate, pa da se na naš problem zaboravi – kazao je Koprivica.

Zakon donesen da ispravi nepravdu

Vlada je krajem prethodne godine usvojila Zakon o isplati naknada radnicima u rudarskom i metalskom sektoru, čime je najavljeno da će se ispraviti nepravda prema radnicima koji u prethodnom periodu nisu ostvarili pravo na otpremnine.

Ovim zakonom Vlada namjerava da pomogne bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, koji su uvođenjem stečajnog postupka ostali bez mogućnosti daljeg poslovnog angažovanja, ostvarivanja prava na puni iznos penzija i bez sredstva po osnovu socijalnih programa. Riječ je o radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica, Prerade, Kovačnice, nikšićkih Rudnika boksita i još nekolicine preduzeća.

Kako je Koprivica istakao, od nove vlade i skupštinske većine su očekivali mnogo.

– I dalje vjerujemo da postoji mogućnost da se naša situacija riješi. Tražili smo danas sastanak, tražićemo ga opet, jer želimo da vjerujemo da su ljudi iz vlasti zaista tu za dobrobit svih nas, ali i cjelokupnog društva – poručio je Koprivica.

Novak Orbović, jedan od penzionisanih radnika, takođe je pozvao Vladu i Skupštinu da prime penzionere ovog preduzeća, kako bi se pronašlo rješenje za njihov problem.

– Današnjim dolaskom i traženjem sastanka jasno smo pokazali spremnost da se dogovorimo. Loptica je sada u dvorištu institucija, a vjerujemo da se može pronaći rješenje da se obeštetimo – zaključio je Orbović.

Kako se među penzionerima Metalca moglo čuti, oni su spremni da još neki period sačekaju institucije da im odgovore i pronađu rješenje da im se isplate potraživanja, jer su u suprotnom spremni i da radikalizuju proteste, te da ispred institucija ostanu sve dok se ne ispravi nepravda koja im je nanesena. Prema njihovim navodima, imovina Metalca već godinama propada, a niko od nadležnih ne brine o tome.

Izvor: dan.co.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE