Pejović:Do sredine 2018. otvaramo sva poglavlja

Crna Gora će do sredine naredne godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja, kazao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da je pristupanje Alijansi potvrda dobrih rezultata u sprovođenju reformi na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Pejović je podsjetio da su od preostalih sedam poglavlja, koja Crna Gora nije otvorila, ispunjeni uslovi za otvaranje njih šest, dok je u 8. poglavlju – Konkurencija, proteklih godina marljivo rađeno na pet početnih mjerila, koja su bila veoma zahtjevna i široka.

„Nadam se da ćemo uskoro ispuniti i preostali dio posljednjeg, petog početnog mjerila čime ćemo biti u prilici da Evropsku komisiju obavijestimo da smo spremni za otvaranje i ovog posljednjeg poglavlja“, rekao je Pejović agenciji Mina.

Ukazao je da dinamika otvaranja poglavlja, ne zavisi samo od unutrašnje spremnosti Crne Gore nego i dešavanja u EU i prioriteta aktuelnog i narednih predsjedništava, odnosno kad se predaju pregovaračke pozicije, na EU je da osigura na koji način će se omogućiti otvaranje i zatvaranje poglavlja.

„Na toj liniji, cijenim da do sredine naredne godine možemo završiti proces otvaranja poglavlja. Svakako mislim da su najbliža otvaranju poglavlja 1. Sloboda kretanja robe i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Kad je riječ o zatvaranju, uvjeren sam da će prvo naredno poglavlje koje ćemo zatvoriti biti 30. Ekonomski odnosi s inostranstvom“, kazao je Pejović.

Izvor:RTCG

You may also like...