Danilo Pejović, vlasnik i izvršni direktor „Montenegro prevoz Pejović”, za kojeg se sumnja da je utajom poreza i doprinosa oštetio budžet Crne Gore preko 1,3 miliona eura, priveden je danas na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, saznaje Pobjeda.

       Foto:Pobjeda

Pejović je uhapšen juče a sumnjiči se da je od 19. maja 2015. godine do 14. januara 2020. godine pravio lažne fakture više pravnih lica sa kojima čak i nije bio u poslovnom odnosu, koje je upotrijebio kao prave, knjižeći ih na konto dobavljača u pravnom licu „Montenegro prevoz Pejović“ i dostavljao ih Poreskoj upravi sa drugim lažnim podacima i činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje poreske obaveze i na taj način ostvario pravo na povraćaj PDV-a u iznosu 1.019.791 eura, koje je potom podigao u gotovom.

Iz policije su kazali i da se sumnja da je Pejović falsifikovanu dokumentaciju o navodnoj potrošnji goriva prijavljivao i dostavljao Upravi carina Crne Gore kako bi, bez osnova, ostvario pravo na povraćaj sredstava od dijela plaćene akcize prilikom nabavke goriva, jer je ovo gorivo sipano u taksi vozila na koje po Zakonu o akcizi nema pravo na povraćaj dijela plaćene akcize.

Na ovaj način je sa računa Uprave carina prebačen novac u iznosu od 312.869 eura, koji je kasnije podignut u gotovom.

Sa Pejovićem se u tužilaštvu pojavio i njegov pravni zastupnik Damir Lekić.

Izvor:Pobjeda