Velimir Rakočević ističe da je usvajanje zakona prvi korak, ali da je nakon toga sve na sudovima, koji moraju početi da izriču veće kazne za najteža djela protiv polne slobode na štetu nemoćnih i djece

Vlada Crne Gore je jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih lica.

– Za sva ova krivična djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora, dok je za ona najteža predviđena mogućnost da učinilac bude kažnjen dugotrajnim zatvorom u trajanju od četrdeset godina, što je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. U diskusiji je naglašeno da je cilj donošenja ovog zakona potreba hitne socijalno-kriminološke profilakse u društvenim uslovima i neodložne potrebe preventivnog djelovanja na potencijalne učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda i posebne zaštite djece – saopšteno je iz Vlade.

Kriminalističar i univerzitetski profesor Velimir Rakočević za „Dan” kaže kako se nada da će Skupština uskoro potvrditi ovaj zakon, te da je predloženo zakonsko rješenje dobar korak naprijed u smislu prevencije pedofilije. On ističe da je usvajanje zakona prvi korak, ali da je nakon toga sve na sudovima koji moraju početi da izriču veće kazne za najteža djela protiv polne slobode na štetu nemoćnih i djece.

– Dosadašnje kazne su bile na zakonskom minimumu, a često i ispod njega. To nije bila dobra poruka počiniocima krivičnih djela, jer sankcije nijesu bile odvraćujuće. Šteta koja se pričini žrtvama je nemjerljiva i ogromna, te stoga sankcije moraju biti oštrije kako bi se na taj način obezbijedila prevencija, ali i zadovoljila pravda – kazao je Rakočević.

Izmjenama zakona je propisano da će se počinilac kazniti dugotrajnim zatvorom do 40 godina ukoliko usled obljube ili sa njom izjednačenim činom, iskoristivši duševno oboljenje, zaostali duševni razvoj, drugu duševnu poremećenost, nemoć ili kakvo drugo stanje, nastupe teške tjelesne povrede nemoćnog lica, odnosno smrt lica nad kojim je djelo izvršeno ili ako je djelo učinjeno nad djetetom.

Propisano je da će se onaj ko izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin nad djetetom kazniti zatvorom od 5 do 15 godina, a dosad je bilo propisano od 3 do 12 godina.

​M.S.


Kazne bile uglavnom minimalne
Slučaj komunalnog policajca koji je u Podgorici priveden zbog sumnje da je obljubio maloljetnu djevojčicu izveo je ljude na ulice u više crnogorskih gradova, a premijer Zdravko Krivokapić je tada najavio promjenu Krivičnog zakonika. Iz Udruženja Roditelji ranije su kazali da je minimalna kazna za silovanje i seksualno zlostavljanje maloljetnika u Crnoj Gori od 1 do 12 godina zatvora, ali se često odstupa od tog zakonskog minimuma, uz određene olakšavajuće okolnosti.
Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović ranije je za „Dan” ocijenio da visini kazne značajno doprinosi način izvršenja, ali i težina djela te posledice i ranije ponašanje počinioca.
– To je splet okolnosti koje utiču na to da li će kazna biti manja ili veća. Za krivično djelo silovanja, pak, može se izreći kazna i do 15 godina zatvora. Javnost je uvijek nezadovoljna visinom kazne, jer smatra da je nedovoljna, naročito kada je riječ o ovako bestidnim napadima – izjavio je Begović.

Izvor: Dan