Emisija Aktuelno RTV Pljevlja, u kojoj su gosti bili premijer prof. dr Zdravko Krivokapić i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić izazvala je brojne reakcije ne samo u Crnoj Gori već i u regionu.

 

Nakon emisije oglasio se njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije. Patrijarh Porfirije odgovorio je premijeru Krivokaoiću na njegov predlog da potpišu Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore.

Agencija TANJUG prenijela je da se Patrijarh potvrdio da je Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koji su obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu .

Patrijarh Porfirije, navode u Patrijaršiji, obajvestio je Krivokapića da je predložene izmjene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima poslednju riječ po ovom pitanju.

Crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić izjavio je sinoć da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.

„Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti Patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negjde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što prije potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vrijeme, a vrijeme je najbolje kada se dvije strane dogovore“, rekao je Krivokapić gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja.

Izvor B92