EPCG počela je projekat fazne rekultivacije deponije “Maljevac” vrijedan oko 20 miliona eura. Rekultivacijom deponije, kako poručuju iz EPCG, dobiće se zeleni pojas i još jedan uređen park.

Mediju su izvještavali o podizanju prašine, usljed jakog južnog vjetra, sa deponije “Maljevac” u Pljevljima. Iz EPCG poručuju da su zbog toga krenuli u rekultivaciju deponije “Maljevac”.

Podsjećaju, tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu devet miliona eura, a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije termoelektrane “Pljevlja”.

“U tom smislu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije u zavrsnoj je fazi, a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta”, saopšteno je iz EPCG.

Trenutno, izvode se radovi koji su počeli 22. Avgusta, a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta.

“U okviru faznog rada odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka”, poručuju iz EPCG.

EPCG je, kako dodaju, dobila građevinsku dozvolu, a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine, potpisala Ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao.

“Rekultivacijom deponije dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasađeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uređen parkovski prostor”, navodi se u saopštenju EPCG.

 

izvor: rtcg.me