Iako Sekretarijat raspolaže skromnim sredstvima za ove namjene za navedeni period, realizovani su brojni projekti, od uređenja objekata mjesnih zajednica, uređenja groblja, betoniranje prilaza, rasvjete, preko izrade stolarije, krovnih pokrivača do izgradnje obaloutvrda i zaštite zemljišta od erozije i slično, istakao je Jasmin Ćorović

Sekretarijat za ruralni razvoj Opštine Bijelo Polje ove godine je opredijelio 12 hiljada eura za podršku mjesnim zajednicama za rješavanje komunalnih i infrastrukturnih problema. Prema riječima sekretara Sekretarijata za održivi i ruralni razvoj Jasmina Ćorovića, sredstva su izdvojena u okviru Programa mjera za podsticaj ruralnog i održivog razvoja za 2021. godinu, kroz mjeru “Razvoj seoske infrastrukture”, koja se sprovodi već petu godinu.

– Sve radimo kako bi se unaprijedio život na selu, zbog čega je potrebno stalno ulagati u unapređenje seoske infrastrukture, što je od velikog značaja za mještane ruralnog područja. U evaluaciji ove mjere iskoristivost godišnje opredijeljenih sredstava iznosi preko 100 procenata. Smatramo da je opravdano opredijeliti sredstva za povećanje efektivnosti rješavanja komunalnih problema građana. Iako Sekretarijat raspolaže skromnim sredstvima za ove namjene za navedeni period, realizovani su brojni projekti, od uređenja objekata mjesnih zajednica, uređenja groblja, betoniranje prilaza, rasvjete, preko izrade stolarije, krovnih pokrivača do izgradnje obaloutvrda i zaštite zemljišta od erozije i slično – istakao je Ćorović.

Obnova sela i podrška mladima

– S obzirom na izražene migracije i odlazak prije svega mladih, neophodna je obnova sela i jačanje agrarizacije ruralnih područja kako bismo zadržali mlade i na pravo mjesto postavili ulogu i značaj mjesnih zajednica u kreiranju i vođenju razvojne i održive politike u selima, kazao je Radović, dodajući da su za 2021. godinu podržali mjesne zajednice Kanje, Cerovo, Rasovo, Lješnica, Lozna, Brzava i Ravna Rijeka.

Radom Komisije za procjenu opravdanosti projekata koordinirala je Suzana Rovčanin, rukovodilac Sektora za ruralni razvoj, koja navodi da je svaki projekat mjesnih zajednica kad je riječ o rješavanju infrastrukturnih problema evidentiran i po njemu je postupljeno u skladu s propisima u najboljem interesu građana.

– Nadležnosti koje mjesne zajednice samostalno obavljaju, a koje inače imaju svojstvo pravnog lica, neraskidivo su vezane s poslovima održivog i ruralnog razvoja i s njima smo ostvarili veoma dobru saradnju, ne samo za infrastrukturu već i kroz aktivizam i podršku većem broju poljoprivrednih proizvođača. Zato svi koji žele da se rješava određeni problem moraju ići preko mjesnih zajednica– kazala je Rovčanin.

Ona i Vasko Radović su rukovodioci sektora u Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj i koordinirali su aktivnosti s mjesnim zajednicama i rad Komisije za terenski rad i opravdanost projekata.

 

Izvor: DAN