RIJETKA POJAVA

Pao snijeg na jugu Australije

Snijeg je pao u dijelovima južnog Kvinlenda u Australiji, što je vrlo rijetka pojava za to područje, javlja News.com.au.

Prema australijskom Državnom hidrometeorološkom zavodu, bijele pahuljice pojavile su se u regiji Granit Belt u Kvinslendu, zapadno od Brisbejna južno od Stanthorpea.

Uz prve pahuljice, pale su i temperature vazduha, što su pratili jaki vjetrovi koji su činili vrijeme hladnijim nego što je. Tako je u Tuvumbi, zapadno od Brisbejna, osjećaj hladnoće danas ujutro bio -4,6 stepeni Celzijusovih, iako je zapravo bio 3,1 stepen.

Državni hidrometeorološki zavod saopštio je da je snijeg vrlo rijetka pojava u Kvinslendu, a posljednji put padao je 2015. godine, piše ABC.

Meteorolog Sam Kambel najavio je da bi udari vjetra do 55 km/h na jugoistoku države mogli uzrokovati osjećaj hladnoće koji ne odgovara stvarnoj temperaturi vazduha.

Na jugoistoku Australije, u Nju Saut Velsu (NSW), napadala je veća količina snijega. Državni hidrometeorološki zavod prognozirao je za to područje jake vjetrove od 85 do 90 km/h, piše 9.news.

Na skijalištu Perišer tokom noći je palo 15 santimetara snijega, uz dodatnih 75 santimetara, koji je napadao prošle sedmice.

Izvor: Index.hr