ZBOG VIDEO SKANDALA

Pala Vlada Austrije

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je danas nepovjerenje u parlamentu deset dana poslije izbijanja skandala oko video snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalcija sa ekstremnom desnicom.

Nepovjerenje kancelaru izglasno je glasovima Socijaldemokratske partije i ekstremnodesničarske Slobodarske partije FPO, čiji vođa je bio primoran da podnese ostavku sa mjesta vicekancelara i šefa stranke poslije objavljivanja kompromitujućeg videa.

Glasanje o nepovjerenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takođe glasati za nepovjerenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala prije nedjelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO. Kurc je smijenio sve ministre svojih koalicionih partnera FPO tehnokratama koji je trebalo da budu u vladi do prevremenih izbora koje je najavio za septembar.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su prije toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepovjerenju vladi.

Izvor: RTCG