Nekoliko dana nakon objavljivanja vijesti o pacijentu Skenderu Vučetoviću iz Rožaja, kojem je iz noge u rožajskom Domu zdravlja izvučeno metar gaze, za koju tvrdi da je ostavljena prilikom operacije u Kliničkom centru Crne Gore prije dvije godine, i dalje se nagađa da li je moguće da je došlo do takvog propusta medicinskog osoblja, ili je pak u pitanju nemar pacijenta, što će ubrzo utvrditi istraga.

Hirurzi sa kojima je FOS razgovarao, a koji su željeli da ostanu anonimni, smatraju da su male šanse da je tolika količina gaze mogla da ostane u tijelo pacijenta, a da ne dođe do ozbiljnih posljedica po zdravlje pacijenta, ali da ne isključuju nijednu mogućnost.

I doktor Žarko Dašić, koji je operisao Vučetovića, u razgovoru za FOS je naveo da je procedura urađena po pravilima i da je ovako nešto takoreći medicinski nemoguće.

“Ja ne mogu da vjerujem, jer ja sam razgovarao sa sestrom – instrumentarkom, koja je bila na operaciji, koja kaže “Profesore, nemoguće, prvo – mi nemamo u našim kompletima toliko gaze”.Dašić napominje da je to mali rez, i da se nakon operacije ne bi mogao zatvoriti da su ostavili metar gaze unutra.

“U pitanju je mali rez, a gaza od metar, kad bi se to rolovalo to ne bi moglo da se zatvori, ni mišić, ni potkožno tkivo, ni koža…”, navodi Dašić.

Podsjetimo, prema riječima Vučetovića, gazu mu je ostala u nozi tokom intervencije u Kliničkom centru prije dvije godine.

“Posljednja operacija na nozi urađena mi je u aprilu 2015. godine u KBC-u Crne Gore. Uradili su je Žarko Dašić i Nermin Abdić, a tada su mi izvadili metalnu šinu koja mi je ugrađena 2013. godine kada sam polomio butnu kost. Od ugrađivanja metalne šine, noga mi je stalno bila pod otokom i nije zarastala očekivanom dinamikom. Išao sam na redovnu kontrolu u beransku bolnicu kod dr Saše Novovića koji me je uputio u Klinički centar, gdje mi je početkom aprila 2015. godine izvađena šina iz noge”, ispričao je Vučetović.

Odmah, po objavljivanju vijesti o ovom događaju u medijima, direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Zorica Kovačević, zadužila je Zaštitnika prava pacijenata da pribavi hitna izjašnjenja direktora Klinike za ortopediju i traumatologiju i ljekara koji su učestvovali u liječenju pacijenta.

Interna istraga će uskoro pokazati da li su ljekari ili drugo medicinsko osoblje napravili ozbiljan propust u radu, ili je pak pacijent nemarnim odnosom – nedolaskom na kontrole i previjanjem od strane članova porodice, koje je rezultiralo ostavljanjem velike količine gaze u nogu, ugrozio svoje zdravlje.

Izvor:Fos media