Ozvaničen početak rekonstrukcije i opremanja Operacionog bloka bjelopoljske Opšte bolnice

Danas je u Opštoj bolnici u Bijelom Polju u prisustvu koordinatora turske agencije za razvoj Tika Envera Resulogularija, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, predsjednika Opštine Petra Smolovića, predsjednika Skupštine opštine Abaza Dizdarevića, ozvaničen početak rekonstrukcije i opremanja Operacionog bloka, koji  je finansijski  podržala Turska razvojna agencija Tika. Vrijednost investicije oko 70 hiljada eura.

 

 

Direktorica Opšte bolnice Biserka Bulatović kazala je da se nova donacija Tike odnosi na izvođenje građevinskih radova i nabavku opreme za rješavanje višedecenijskih zahtjeva usposlenih u Operacionom bloku i jedinici za intezivnu njegu.

-Operacioni blok je otvoren 1992. godine. U Operacionom bloku i jedinici za intezivnu njegu radi iskusan, vrijedan stručan i što je najznačajnije human kadar, koji nekada radi i preko svojih fizičkih i psihičkih mogućnosti za dobrobit pacijenata. U ovom bloku u prethodne nešto više od dvije  godine uspješno su urađene 2.202 operacije. Ova donacija za nas, kao i prethodne donacije agencije Tika predstavljaju ne samo čast već i obavezu da ih opravdamo stručnim radom i usvršavanjem, čime postižemo kvalitetniju zdravstvenu zaštitu naših sugrađana i građana opštine Mojkovac, što nas svrstava u red oprmljenih zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore, istakla je Bulatović i zahvalila se i Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva na kontiniranoj podršci.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kaže da je zadovoljstvo najaviti početak rekonstrukcije i opremanja novog operacionog bloka u bjeloposkoj Opštoj bolnici.

-Vrijednost donacije je oko 70 hiljada eura i uz već tradicionalnu pomoć Turske agencije za međunarodnu pomoć i razvoj Tika. Značajno je što dobijamo novu opremu u novom prostoru koji će omogućiti uslove za rad prije svega zaposlenima i naravno bolji komfor za naše pacijente. Biće ispunjeni svi standardi u oprativnim procedurama za građane i olakšan pristup i modeli rada zaposlenim.  Vlada Crne Gore konstanto radi na poboljšanju kvaliteta nivoa zdravstvene zaštite i dostupnosti. Posjećam da je Vlada Crne Gore samo kada je Opšta bolnica u Bijelom Polju u pitanju uložila za nabavku savremene medicinske opeme oko pola miliona eura. Izdvojili smo značajna sredstva za edukaciju, školovanje i obrazovanje zaposlenih doktora i medicinskih saradnika koji rade u bjelopojskoj bolnici. Raduje nas što će se sa specializacije vratiti sedam ljekara i četiri ljekara sa subspecijalizacije koji su u poslednje dvije godine od Vlade Crne  dobili priliku za usavršavanje i školovanje, što će dati novi kvalitet pružanju zdravstvene zaštite u Bijelom Polju, rekao je Hrapović.

Koordinator Turske agencije za razvoj Tika Enver Resulogulari istakao je  da danas prisustvuju početku 323 projekta koji od 2007. godine realizuje Tika u Crnoj Gori. Od ukupnog broja 85 je vezano za zdravstvo, od čega je 17 realizovano u Bijelom Polju.

-Ova bolnica pruža svoje usluge ne samo stanovnicima Bijelog  Polja nego i okolnih opština. Nadamo se da će finalizacijom ovog projekta do novembra mjeseca biti stavljen u funkciju jedan važan objekat i mnogo nam je drago što ćemo i mi uzeti učešće u jednom ovakvom projektu. Zahvaljujemo se na saradnji i Ministarstvu  upravi bjelopoljske bolnice.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović zahvalio se u ime Opštine svima koji su podržali ovaj projekat.

-Mislim da je ovo primjer koordinirane saradnje između Opštine, Tike i Minstarstva zdravlja na podizanju nivoa zdravstvene zaštite u glavnoj zdravstvenoj ustanovi u Bijelom Polju, a to je Opšta bolnica. Koristim priliku da se još jednom zahvalim agenciji Tika i Republici Turskoj na kontinuranoj pomoći koja se odnosi ne samo na zravstvo nego i  sport, poljoprivredu, kulturu i sve oblasti koje tangiraju život građana Bijelog Polja. Nadam se nastavku ove saradnje. Nesumljam da će Bijelo Polje u naredom periodu imati kavlitetno opremljenu bolnicu. Ono što nam je takođe bitno to je kadar, kojem u narednom periodu trebamo posvetiti posebnu pažnju. Očigledno je da se oni usavrašavaju, ali moramo naći načina da Opština Bijelo Polje i Ministarstvo pozabave rješavanjem stambenih pitanja, kako bi oni sa svojim porodicama ostali da žive u Bijelom Polju, jer bez kvalitenog kadara nema ni kavlitene institucije. Ova institucija u kontinuitetu se pobiljšava i pokazuje dobre rezulate, što građani već osjećau i nadam se da ćemo kavlitet rada bolnice dodatno unaprijediti u narednom periodu, zaključuje Smolović.