Ovo su pravi igrači da budu ljubimci navijača

Pobjede protiv Himkija i Nižnjeg u Kranjskoj Gori, pobjeda protiv Kluža i poraz od Cedevita Olimpije u Sarajevu, trijumf protiv Mege i Mornara u Podgorici, a prije dva dana trijumf protiv najvećeg rivala u Crnoj Gori u Baru. Na nešto više od deset dana pred početak nove sezone košarkaši Budućnost Volija pokazali su zavidan nivo forme.

Novi trener Slobodan Subotić je praktično od prvog dana priprema imao kompletnu ekipu na okupu, sem reprezentativaca Nikola Ivanović, Petar Popović i Suad Šehović koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u Kini. Međutim, i oni su se priključili i crnogorski šampion u kompletnom sastavu nastavlja rad. Reprezentativci nijesu imali mnogo vremena za odmor, već su se vrlo brzo nakon dolaska iz Kine stavili na raspolaganje Subotiću.

“Pričao sam sa Suadom i Petrom prije par dana i iskreno malo smo potcijenili sve to što se dešavalo u Kini. Sve je to ostavilo traga na nama, bilo je dosta stresa, mnogo utakmica u kratkom periodu. Tek smo prije tri-četiri dana totalno došli sebi”, rekao nam je Ivanović juče. “Sistem rada se ne razlikuje previše. Sve je jasno, imali smo sastanke kada smo došli. Mislim da se polako prilagođavamo i predstoji nam mnogo rada. Kroz utakmice će se jasno definisati naša igra.”

Iako je svega nekoliko dana sa ekipom, popularni Džoni ističe da sve funkcioniše besprekorno.

“Protiv Mornara smo obje utakmice odigrali baš kvalitetno. Moramo da budemo zadovoljni, jer je Mornar ozbiljna ekipa sa vrhunskim igračima. Definitivno se vidi kvalitetan rad koji je napravila ekipa i bez nas. Zadovoljan sam svime što je do sada napravljeno”, jasan je Ivanović.

Osjećamo se prijatno

Nakon turbulentne prošle sezone, koja je donijela mnogo promjena u igračkom i stručnom kadru, bila je potrebna nova energija. Ruka Subotića se već vidi.

“Svi se osjećamo dosta prijatno. Ne u smislu da smo uljuljkani i da nijesmo svjesni šta se dešava. Jednostavno, vlada pozitiva, veliki entuzijazam. Nema panike i ludovanja u ovim ranim trenucima, mirno je i dosta se radi. To je sistem koji forsiramo i koji će vjerovatno biti naša odlika”, ističe Ivanović.

Želim ratničku Budućnost poruka koju je Slobodan Subotić nekoliko puta ponovio od kada je preuzeo plavo kormilo. A, na treninzima i sastancima glavna tema je odbrana.

“U prvom planu je odbrana i greške koje su se pravile. To je sistem koji će se forsirati jaka i agresivna odbrana. Mi koji smo kasnije došli smo pravili neke greške, još nam nijesu jasni sistemi u defanzivi. Međutim, svi ima mo mnogo, mnogo prostora za napredak.”

Kao da sam ja stranac

Ovog ljeta su u Podgoricu kao novi igrači stigli Džastin Kobs, Martins Mejers, Hasan Martin, Skot Bamford i Skot Vud. Kontrolni mečevi su nagovijestili da je njihovo dovođenje pun pogodak.

“Kada sam došao, a to sam rekao i ostalim igračima, osjećao sam se kao stranac, a da su oni ti domaći igrači koji su mene odlično prihvatili”, kroz smijeh otkriva Ivanović.

“Komunicirao sam svim momcima, vrhunski su ljudi, veliki radnici i profesionalci. Na utakmicama se vidi zajedništvo i to je stvar koju moramo da njegujemo.”

Ivanović će i ove sezone imati mnogo jaku konkurenciju za poziciju organizatora igre.

“Ekipa je napravljena tako da ima mnogo igrača koji mogu da igraju 1-2 ili 2-1. U određenim elementima nam fali visine. Ove godine jedino što može da se desi je da napredujemo jedni uz druge. Već sedam godina sam u Budućnosti, znam kako stvari funkcionišu. Razmišljam kako da stavim sebe u funkciju tima.”

Superkup u Zagrebu

Generalne provjere pred početak sezone “plavi” će imati u Zagrebu, gdje u četvrtak počinje Superkup ABA lige. U četvrtfinalu Podgoričani igraju sa Cibonom.

“Generalno shvatanje tog Superkupa nije na nekom visokom nivou, ali između nas i uprave uvijek se očekuje da se odigra na vrhunskom nivou. Cibona je prva utakmica i trener je samo o njoj pričao. I Ne razmišlja se o polufinalu ili ” finalu. Primarna misao nam je da odigramo najbolje što možemo protiv Cibone, koja će biti motivisana jer je domaćin”, poručuje plej Budućnosti.

Nova sezona u ABA ligi počinje 6. oktobra, kada na otvaranju u “Morači” gostuje Zadar. Ali, prije toga, 2. oktobra Ivanovića i ostale čeka gostovanje Unikahi na startu nove sezone u Evrokupu. Za razliku od prethodne, biće ovo potpuno drugačija sezona, po svemu.

“Svake godine krenemo sa pričom da je super ako se plasiramo u plej-of, a ove godine je možda i najrealnija priča. Ne znam kako će se odvijati sezona, ali je ova ekipa napravljena da bude među četiri. ABA liga je domaćinska liga, sve utakmice koje moraju da se dobiju stvarno moraju da se dobiju. U ‘Morači’ ne smijemo da kiksamo. U Evrokupu nas čeka dosta putovanja, ali uvijek je zanimljivo igrati to takmičenje. Krećemo dosta tiho u novu sezonu.”

Navijači nas iznenadili

Ako je suditi po meču u “Morači” protiv Mornara i ove godine će podgorička dvorana biti dobro popunjena. Podgoričani su se uželjeli košarke, vidjelo se to i protiv Barana, kada je atmosfera bila kakva se ne pamti kada je u pitanju prijateljski meč.

“Iskreno, svi smo se iznenadili. Bilo je čudno, ali lijepo je znati da su navijači puni entuzijazma. Iako je bilo dosta negativnih scena prošle sezone. Uzbuđeni smo naravno. Ova ekipa je sastavljena od igrača koji su pravi da budu ljubimci publike. Možda nijesmo napravljeni da budemo najbolji, ali smo pravljeni da se borimo i uz zajedništvo pokušamo da napravimo nešto”, zaključio je Nikola Ivanović.

Izvor: Dnevne novine