Biljke su lijep ukras svakog interijera, a unose posebnu svježinu u svaki dom. Prostor će uvijek djelovati bogatije i atraktivnije uz biljke. Ipak, oprez! Neke biljne vrste nisu najbolji odabir jer oslobađaju polen ili privlače čestice prašine pa mogu uticati i na pojavu alergija.

Evo koje biljke nikako ne trebate uzgajati u svom domu:

Krizantema

Premda su poznate po svojim raznobojnim cvjetovima i svojim ljekovitim svojstvima, mogu izazvati niz neugodnih potencijalnih nuspojava. Ovaj tradicionalni cvijet može izazvati iritaciju kože i alergijske simptome kod osjetljivih ljudi. Oni koji su alergični na polen, trebali bi uživati u krizantemama na otvorenom, gdje polen ne može prodrijeti u zatvoreni prostor.

 

Sobna palma

Zbog svog tropskog izgleda i laganog održavanja, palme su često vrlo popularne i kao sobne biljke. Budite oprezni s tom biljnom vrstom jer ‘muške’ palme zbog velike količine polena koji stvaraju mogu izazvati curenje nosa, peckanje očiju i druge alergijske simptome. Na svu sreću, ‘ženske’ palme ne izazivaju ovakve reakcije pa su bolji odabir. U svakom slučaju, prije kupovine palme konsultujte se sa stručnom osobom.

 

 

 

Afrička ljubičica

Iako je vrlo ugodna oku, ova biljka koju odlikuju cvjetovi intenzivne ljubičaste boje i debelih listova, nikako nije za kućne uslove. Njenii listovi skupljaju prašinu pa mogu iritirati osobe koje su na to osjetljive. Zato redovno prebrišite listove s mokrom krpom.

 

Kamilica

Sitni cvjetovi kamilice bez sumnje će unijeti šarm u svaki prostor, a njene zdravstvene blagodati su dobro poznate. Ipak, alergični bi posebno u maju trebali razmisliti o nekoj drugoj biljnoj vrsti jer može izazvati jake alergijske reakcije.

 

Fikus  

Ova veoma popularna biljna vrsta često je odabrana za dom ili kancelariju, međutim, možda ne znate kako fikus može izazvati snažne alergijske reakcije. Simptomi koje izaziva ova biljka su upala nosa, a može se javiti i astma. Simptomi su slični kao i kod svake druge polenske alergije, ali kako se biljka nalazi u stanu, simptomi se mogu javljati tokom cijele godine. Stanje se pogoršava u vrijeme presađivanja biljke. Alergeni tzv. fikusa ‘benjamina’ još su izraženiji kada se udruže s kućnom prašinom.

 

 

 

Zumbul 

Latinskog naziva Hyacinthus, proljećni je cvijet jakog mirisa i raskošnih boja. Otrovni dio biljke je lukovica. Kod osjetljivih osoba dodir lukovice može iritirati kožu, dok konzumiranje lukovice izaziva mučninu, povraćanje i drhtavicu.