Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je ovo tek početak rigoroznih mjera, s obzirom na epidemiološku situaciju. Istakao je da će rezultati iz Berlina pokazati da li je došlo do transmisije novog soja virusa korona, te da se i nakon 40 testova koji su poslati, javljaju slučajevi za koje se sumnja da su inficirani britanskim sojem.

Galić je u Jutarnjem programu TVCG objasnio da Radna grupa za prevenciju zaraznih bolesti predlaže mjere koje sa svih različitih aspekata sagledavaju i stručnjaci iz drugih tijela kao što su Komisija i Savjet za borbu protiv koronavirusa.

“I mi smo za ovaj put predložili sistem semafora koji se od prihvaćenih mjera razlikuje od momenta kada se rigoroznije mjere primjenjuju, odnosno tog indikatora 14-to dnevne stope indikacije na 100.000 stanovnika za određene gradove. To su za sada Budva i Tivat, ali mi se čini, kakva je epidemiološka situacija da je ovo samo početak nekih rigoroznih mjera”, kazao je Galić.

On je zato apelovao na građane da poštuju trenutne mjere.

”Molim građane da ove mjere shvate kao posebno upozorenje pred neke jako rigoroznije mjere, mada će to sve zavisiti od epidemiološke situacije”, dodao je on.

Razlika u mišljenju radnih tijela bila je, kako kaže,  vezana za PCR testiranje prilikom ulaska u Crnu Goru.

“Tijela kao što su Komisija i Savjet su naglasile da smo mi turistička zemlja I da moramo u što dužem periodu da ostanemo otvoreni. PCR nas neće zaštititi od ulaska virusa  u zemlju, pogotovo, kada je toliko raširena lokalna transmisija”, kazao je Galić.

Mjere, kako dodaje, svi moraju poštovati.

“Trenutno ispod tog indikatora 2.000, kod kojih je najveći ztepen zaraze su Cetinje, Kotor, Nikšić I Podgorica, što ne znači da u jednom momentu se taj nivo neće spuštati ispod 2.000 zaraženih. To zavisi od mnogih faktora”, kazao je Galić.

Galić je naveo da čim su dobili informaciju, pronašli su način da utvrde da li postoji kod nas novi soj. To su uspjeli nabavkom termo-fišer testova. Potražnja na tržištu je bila velika, a mali broj testova.

“Prikupljeno je 23 nalaza testova na sumnjive slučajeve britanskog soja virusa i 17 koji su bili pozitivni i koji su poslati na kontrole. Dakle, 40 analiza treba da bude urađeno. Zbog toga što se ispitivanje novog soja radi seciranjem na djelove, što je mnogo duži proces od PCR testova, zato se ne može se govoriti kasni li se ili ne sa rezultatima”, objašnjava Galić.

Kazao je da će rezultati odmah biti poznati javnosti.

“Ono što nas zabrinjava jeste da smo prilikom istraživanja našli u drugoj, trećoj generaciji kontakt sa nekim ko je putovao u zemlje gdje je lokalno raširen taj soj. Te osobe nijesu putovale, I zato, ukoliko se pokaže da su pozitivni, , to će ukazati da je britanski soj već duže vremena kod nas”, kazao je Galić.

Dodaje da su fišer testovi jako skupi, te da se neće svi testirati, već će se utvrđivati lokalna transmisija.

“Pratićemo to i u zavisnosti od situacije slaćemo u Berlin”, dodao je on.

Kazao je da ima još sumnjivih rezultata, ali se oni neće biti poslati.

“Već ako pristigli rezultati budu pozitivni znaćemo da je uspostavljena lokalna transmisija, što bi moglo potvrditi i ovoliki broj oboljelih i smrtnost”, kazao je on.

U bolnicu u Brezoviku virus unijela dva pacijenta

Galić je objasnio da je virus korona pojavio u bolnici Brezovik jer su dva pacijenta sa tuberkulozom izlazila iz paviljona i unijeli infekciju.

“Oboljela su još četiri pacijenta. Od njih šest koji su izolovani. Troje imaju blage simptome, ostali su asimptomatski. Ostali oboljeli od tuberkuloze su testirani i negativni su. Premješteni su u drugi dio i stabilnog su zdravstvenog stanja”, kazao je Galić.

Izvor:RTCG