Slavna glumica Milena Dravić preminula je sinoć u 79. godini.

Milena je rođena na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Završila je Osnovnu školu “Janko Veselinović”, a onda i Prvu mušku gimnaziju.

Odrasla je uz oca fudbalera i majku domaćicu, veoma talentovanu za pjevanje. Glumica je često isticala da joj je majčino mišljenje bilo veoma važno.

Talenat Milene za scenu prepoznala je njena tetka koja je nagovorila njene roditelje da je upišu na balet. Bavila se Milena i manekenstvom, pamti se revija na Kolarčevom univerzitetu na kojoj je nosila đubretarac, nakon koje je dobila prvu filmsku ulogu. Bilo je to 1959. kada joj je slovenački reditelj František Čap dao ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”.

Od tada gotovo da nije bilo praznog hoda u njenoj karijeri.

Uspjela je da položi prijemni na Fakultetu dramskih umjetnosti. Olivera Katarina i Petar Kralj su neki od poznatih glumaca sa te klase.

Ona je sedamdesetih godina bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mjesec dana. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj “Prekobrojna” bude diplomski rad, ali Dravićeva nije htjela.

Milena Dravić je postala velika jugoslovenska filmska zvijezda, ali i evropska zvijezda, pa i veoma cijenjeno ime u svijetu. Na vrhuncu popularnosti dobila je ponudu od čuvenog magazina “Plejboj”.

Glumica je prije nekoliko godina u emisiji “Veče sa Ivanom Ivanovićem” ispričala da je ta ponuda bila primamljiva, ali i pristojna. Od nje se nije zahtijevalo previše, ali je ona tu ponudu odbila.

Mnogi su joj savjetovali da prihvati i govorili joj da je to njena velika šansa za Holivud. Na pitanje voditelja da li je donijela pogrešnu odluku, odgovorila je: “Ne znam”.

Izvor: AntenaM