U studijskoj 2019/2020. godini na Univerzitet Crne Gore moći će da se upiše oko 3.500 studenata koji će se finansirati iz Budžeta, a na Fakultet za crnogorski jezik i književnost 40 studenata, saopšteno je danas nakon sjednice Vlade.

Najveći broj mjesta ponudio je Ekonomski fakultet, ukupno 390 mjesta, zatim Filološki fakultet koji će primiti 355 studenata, Elektrotehnički fakultet 330, Filozofski fakultet 315, Pomorski fakultet 260, Pravni fakultet 260, Prirodno- matematički fakultet 230, Medicinski fakultet 185, Mašinski fakultet 180, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 180, Biotehnički fakultet 155, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Metalurško-tehnološki fakultet 115, Građevinski fakultet 110, Arhitektonski fakultet 50, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Muzička akademija 36 i Fakultet dramskih umjetnosti 35.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost u studijskoj 2019/2020. godini ponudio je 40 mjesta za studente koji će se finasirati iz Budžeta Crne Gore.

Direktorica Direktorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Mubera Kurpejovic, rekla je da je Predlog broja studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija koji će se finansirati iz Budžeta Crne Gore utvrdio Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, te da tokom pripreme odluke, ustanove visokog obrazovanja uzimaju u obzir interesovanje budućih studenata, ali i potrebe tržišta rada. Ona je rekla da je cilj ovakvog načina utvrđivanja broja studenata bolja uskladjenost obrazovanja i tržišta rada, što bi u krajnjem trebalo da rezultira  smanjenjem nezaposlenosti visokoškolaca.

Kurpejović je istakla da je predloženi broj studenata na nivou prošlogodišnjeg i u skladu sa licencom o mkasimalnom broju studenata. Ona je naglasila da je u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama, predloženo povećanje ukupnog broja mjesta na svakom studijskom programu za po 1 odsto za lica sa invaliditetom i pripadnike manjinske zajednice Roma i Egipćana.

Dodatno, ona je podsjetila da kao dio svojih redovnih aktivnosti, uz peridične dublje analize potreba tržišta rada, Ministarstvo prosvjete prati dešavanja u vezi sa radnim angažovanjem profila koji izađu iz visokog obrazovanja, te saopštila da je u prošloj godini tržište imalo potrebu za inženjerima, bečelorima i specijalistima iz oblasti elektrotehnike i računara. U ovoj oblasti, kako je rekla, oglašeno je oko 400 radnih mjesta. Takođe, povećava se i interesovanje za mašinstvo, arhitekturu i građevinarstvo.

Prema njenim riječima, tradicionalno je veliko interesovanje tržišta za oblast ekonomskih nauka, pa je tako prošle godine zaposleno 450 diplomiranih ekonomista i bečelor-a ekonomije.

Kurpejović je istakla da je u 2018. godini zaposleno skoro 400 diplomiranih pravnika, specijalista i bečelor-a prava.

izvor: Portal Analitika