Nježan pupoljak koji zapravo znate kao artičoku očistiće vašu jetru, a time doprinijeti poboljšanom funkcionisanju cjelokupnog organizma.

Artičoka je pupoljak cvijeta koji pripada rodu biljaka iz porodice glavočika. Ova mediteranska biljka je zaštitnica zdravlja jetre i cijelog organizma. U ljekovite svrhe najviše se koristi ekstrakt artičoke koji se dobija iz stabljike, listova i korijena.

Poznato je da artičoka izvrsno čisti jetru od toksina, čisti krv, slezinu i bubrege.

Podstiče proizvodnju žuči, koja je važna za probavu masne hrane i apsorpciju masnoća, snižava nivo lipida u krvi.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Sevilji pokazalo je da upravo ekstrakt artičoke snažno potiče proizvodnju žuči, a ona ima i snažna dijuretska svojstva.

Sve to je zbog toga što ona sadrži cinarin i silimarin biljni dvojac koji regeneriše jetru – cinarin podstiče jetru na proizvodnju žuči, a silimarin je vrsta flavonoida koji štiti ćelije jetre i same ćelijske membrane.

Najbolje je da jedete artičoke “obrađene”, kao čorbu ili salatu.

Sirovu je gotovo nemoguće da je jedete, a za maskimalan efekat po zdravlje možete da koristite i ekstrakt.

Studije su pokazale da ekstrakt korijena ili listova artičoke može da doprinese potpunoj regeneraciji ćelija jetre.

Inače, od artičoke se najčešće prave ukusne salate, čorbe i namazi koji se služe kao hladna predjela. Ukus artičoka dobro se slaže sa maslinovim uljem, paprikom, pečurkama, lukom, bosiljkom…

Izvor: AntenaM