Prvi psi pripitomljeni su prije 9.000 i 34.000 godina u vrijeme kad su se ljudi bavili lovom i prikupljanjem hrane i prije razvoja poljoprivrede prije 10 hiljada godina i vjervojatno se nisu razvili od sivih vukova, pokazala je analiza genoma današnjih pasa i sivih vukova.

Međunarodni tim naučnika s Cornella, prema radu objavljenom u časopisu PLoS Genetics, analizirao je genome pasa tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela, područja za koja se vjeruje da su prva na kojima je započeo proces pripitomljavanja pasa.

Takođe su proučavali genome afričkog basendžija i australskog dinga koji su potekli s područja za koja se vjeruje da nisu postojbina vukova i stoga nije moglo doći do njihovog genetskog miješanja s vukovima.

Njihovo otkriće pokazalo je da su tri vuka iz raznih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego bilo kojem psu. Isto tako analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego s bilo kojim vukom.

Taj zaključak sugeriše da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucijskom stablu.