U SINGAPURU

Otvoren aerodrom sa najvećim vodopadom

Nakon četiri godine izgradnje u Sinapuru je otvoren Džuvl Čangi (Jewel Changi) aerodrom koji se prostire na 135.700 kvadratnih metara.

Eksterijer aerodroma izgrađen je od čelika i stakla, a u sebi ima čarobni vrt u kojem je najveći zatvoreni vodopad na svijetu visok 40 metara.

Kompleks je napravljen kako bi povezao tri od četiri terminala. Ima 10 spratova, pet ispod, a pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moše Safdi, a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara.

Aerodrom sadrži 280 prodavnica i restorana, a ispunjen je zelenilom. Za razliku od drugih aerodroma gdje u određene dijelove pristup imaju samo putnici, ovaj aerodrom mogu obići svi.

U njemu se nalazi i hotel sa 130 kabina. Sadrži i Changai Lounge koji je diznajniran da upotpuni novi intermodalni transfer koji poboljašava povezanost između vazduha i vode, za putnike kruzera.

Oni koji su “zaglavili” na aerodromu mogu pogledati film u jednom od 11 bioskopa IMAX.

Kroz aerodrom prolazi nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je park koji ima nekoliko restorana napravljenih u stilu prirode i parka.

Čangi aerodrom je sedmi po međunarodnom saobraćaju na svijetu sa 65,6 miliona putnika u 2018. godini. Spaja 400 svjetskih gradova i na njemu pruža usluge više od 100 aviokompanija, a svakih 80 sekundi s njega polijeće avion.

U planu im je izgradnja petog terminala veličine kao sva četiri zajedno, a njegovo otvorenje se očekuje 2030. godine.

Izvor: Klix.ba