IRAN SAOPŠTIO

Otkrili 17 CIA špijuna u zemlji

Iranske vlasti saopštile da su otkrile špijunsku mrežu CIA agenata koji su “vršljali” po Iranu, prenijela je poludržavna iranska agencija Fars.

“Velika američka sajber-špijunska mreža kojom rukovodi CIA otkrivena je u Iranu. Nekoliko agenata je uhapšeno”, saopštio je jedan zvaničnik iranske obavještajne agencije, a prenio Rojters i Sputnjik internešenel.

Agencija Fars je prenijela da je taj zvaničnik izjavio da je identifikovano 17 špijuna CIA, a da je nekoliko njih osuđeno na smrt. Nije jasan broj osuđenih, a neke agencije su prenijela da je riječ o bar jednom špijunu CIA.

Sputnjik internešenel je prenio da je u junu već ubijen jedan od uhapšenih “špijuna”. Riječ je o Džalalu Hadž Zvaru, koji je navodno sarađivao sa CIA, a radio je u iranskom ministarstvu odbrane.

Takođe, objavljeno je i da je ta akcija Irana pokrenuta u junu i da su s Teheranom na otkrivanju tajnih agenata CIA bili angažovani i obavještajci drugih zemalja, ali se ne navodi kojih.

Očekuje se reakcija SAD, koja je s Iranom već mjesecima u sve većem i većem sukobu, najprije oko povlačenja Vašingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, a zatim i oko “igre” sa napadnutim i zaplijenjenim tankerima u Persijskom zalivu.

Izvor: B92