“Ministarstvo sporta nema zvaničnu informaciju da je takmičenje otkazano… Ukoliko je tako, smatramo krajnje neozbiljnim i neprofesionalnim otkazati takmičenje tri dana prije održavanja“, navode iz tog resora.

Nakon 34 godine, učenici crnogorskih škola ove godine se neće nadmetati na državnom sportskom takmičenju, jer Crnogorski školski sportski savez nije u mogućnosti da realizuje finalno prvenstvo sportskih igara.

Iz tog Saveza “Vijestima” su kazali da ove godine ne mogu da organizuju državno takmičenje u šest sportova za osnovne i finalno takmičenje u atletici za srednje škole, jer nisu dobili finansijsku podršku Ministarstva sporta. Takmičenje je trebalo da bude održano tokom vikenda, u Baru.

„Ministarstvo sporta od svog formiranja nije Savezu opredijelilo niti jedan cent… i primorani  smo da odustanemo od završnice školskih takmičenja za osnovne škole. Veoma nam je žao zbog toga  i upućujemo izvinjenje, prije svega djeci, koja neće biti u prilici da, kao njihovi drugari prethodne 34 godine, pokažu svoja sportska umijeća , reprezentujući svoje škole na ovoj godišnjoj smotri školskog sporta”, rekao je predsjednik tog Saveza Dragan Drobnjak.

Iz Ministarstva sporta, međutim, navode da Školski sportski savez sredstva nije dobio jer nisu ispunjavali uslove konkursa, te da duguju 20.000 eura, što su, kako navode iz resora Nikole Janovića, željeli pokriti sredstvima sa konkursa.

“U okviru dokumentacije sa kojom je aplicirao Crnogorski školski sportski savez dostavljena je nevalidna potvrda o likvidnosti, što je dalje i potvrđeno programom tog saveza, u kojem se navode višegodišnja dugovanja u ukupnom iznosu od  blizu 20.000 eura, što je bio i glavni eliminatorni faktor, koji je diskvalifikovao taj Savez sa konkursa. O djeci i školskom sportu trebali su misliti kad su se zaduživali, jer Ministartsvo novcem građana Crne Gore neće plaćati dugove nesavjesnih sportskih subjekata i gasiti njihove finansijske požare”, kazali su “Vijestima” iz tog resora.

U Ministarstvu sporta, kako navode, zvanično nisu ni upoznati sa otkazivanjem državnog školskog sportskog prvenstva.

“Ministarstvo sporta nema zvaničnu informaciju da je takmičenje otkazano… Ukoliko je tako, smatramo krajnje neozbiljnim i neprofesionalnim otkazati takmičenje tri dana prije održavanja“, navode iz tog resora.

Neozbiljnim, kako dodaju, smatraju i dodatne zahtjeve za podrškom koje je Crnogorski školski sportski savez uputio Ministarstvu sporta.

„Nećemo dozvoliti niti će tolerisati jezik ucjena i ultimatuma, posebno zbog toga što su zahtjevi Cnogorskog školskog sportskog saveza zasnovani na pritisku i prijetnjama, izbjegavajući pri tom da se suoče sa činjenicom da su isključivo oni krivi za nastalu situaciju. Čude nas navodi o otkazivanju takmičenja, posebno imajući u vidu da je Crnogorski školski sportski savez u Programu za 2017. godinu naveo da računa na 60 odsto sredstava obezbijeđenih iz drugih izvora u iznosu većem od 160.000 eura, a da od države potražuje nešto iznad 100.000 eura“, kazali su iz Ministarstva sporta.

Iz tog resora navode da Crnogorski školski sportski savez na novac može da računa “isključivo ukoliko ispuni zakonom propisane uslove”.

“Za njih važe iste procedure baš kao i za sve druge sportske subjekte, tako da i njihovo finansiranje zavisi isključivo od  ispunjenosti uslova na konkursu… “.

Predsjednik Školskog sportskog saveza, međutim, negira navode Ministarstva sporta.

„Izvršni odbor je uvidom u dokumentaciju koja je predata na konkurs Ministarstvu sporta utvrdio da je kompletna dokumentacija u skladu sa traženim bila valjana, što potvrđuje i dodatno tumačenje banke koja je izdala ‚spornu‘ potvrdu. Izvršni odbor je mišljenja da je komisija koja je vršila uvid i ocjenu priložene dokumentacije i programa bila nekompetentna i da je svjesno ili nesvjesno pogrešno informisala ministra koji je donio odluku kakvu je donio“, rekao je Drobnjak, uvjeren da će nadležni državni organi u daljem postupku dokazati da je Crnogorski školski sportski savez u pravu.

Na pitanje o odgovornosti Drobnjaka zbog otkazivanja državnog sportskog takmičenja, u Ministarstvu sporta navode da je na organima Školskog sportskog saveza da odluče da li će ga on voditi i dalje.

Ministri ranije potpisali ugovor o saradnji u oblasti školskog sporta

Ministri sporta i prosvjete, Janović i Damir Šehović, nedavno su potpisali Sporazum, čiji je cilj stvaranje održivog sistema školskog sporta.

„Školska sportska oprema  u jako je lošem stanju, infrastruktura u većini škola, takođe. Zbog svega toga Ministarstvo sporta je kao jedan od ključnih prioriteta definisalo unapređivanje školskog sporta. Raduje činjenica da i Ministarstvo prosvjete dijeli naše mišljenje zbog čega je i pokrenuta inicijativa za zajedničkom saradnjom u cilju podizanja na zdrave noge, te izuzetno važne sportske oblasti“, kazali su iz tog resora.

Važeći Zakon o sportu, kako su kazali, prepoznaje školska sportska društva, opštinske sportske saveze i kao krovnu organizaciju nacionalni školski sportski savez, a problem je jer je formiranje školskih sportskih društava, opštinskih sportskih saveza i nacionalnog saveza u oblasti školskog sporta na dobrovoljnoj osnovi.

„Urgentno je potrebno podizanje odgovornosti za razvoj te oblasti na institucionalni nivo i definisanje školskog sporta kao obaveze za djecu i profesore, a ne kao dobrovljne aktivnosti“.

izvor:ND VIJESTI