Poslovanje u sektoru trgovine karakteriše otežana naplata potraživanja i blokade računa, pri čemu taj, inače karakterističan problem, još izražajnijim čini situacija izazvana koronavirusom, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja trgovine PKCG su rekli agenciji Mina-business da na poslovanje negativan uticaj ima i siva ekonomija, i to u dijelu neregistrovanja djelatnosti, neformalnog zapošljavanja, nelegalnog rada nerezidenata, nelegalne prodaje putem novinskih oglasa, interneta, društvenih mreža i nelegalne prodaje akciznih proizvoda.

„Naročito je zastupljeno nelegalno poslovanje u dijelu prodaje duvanskih proizvoda“, naveli su iz Odbora Udruženja trgovine.

Privrednici, kako su rekli iz PKCG, ističu i da su ograničenja u poslovanju uslovi finansiranja kod poslovnih banaka, koji su dodatno otežani usljed nastale situacije, nedostatak adekvatno edukovane radne snage, visoki porezi i doprinosi na zarade, porez na nepokretnosti, čija se visina razlikuje od opštine do opštine, kao i inspekcijske i kontrole na granicama.

„Veliko ograničenje u poslovanju privrednim subjektima iz sektora trgovine predstavlja neradna nedjelja, naročito tokom turističke sezone“, podsjetili su iz PKCG.

Privredna komora uputila je inicijativu za razmatranje ukidanja ili izmjene odredbe 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom je uvedena neradna nedjelja u trgovinama.

„Ministarstvu ekonomije je u maju prošle godine upućena inicijativa za izmjenu tog Zakona kako bi se privrednim subjektima iz sektora trgovine omogućio rad nedjeljom tokom ljetnje sezone, kao i tokom državnih i drugih praznika, a u cilju smanjenja negativnih posljedica koje je izazvala pandemija“, rekli su iz PKCG.

Privredna komora je u skladu sa zaključcima osme sjednice OU u martu uputila dopis Ministarstvu ekonomskog razvoja kako bi ponovo razmotrili uvođenje radne nedjelje za sektor trgovine.

„To bi se uradilo na način da se ukine odredba 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini ili ona izmijeni na način da rad nedjeljom trgovinama bude dozvoljen tokom ljetnje i zimske turističke sezone ili makar u jednoj smjeni“, zaključili su iz PKCG.

Izvor:RTCG