DJECA SA PAGA ZLOSTAVLJANA I RANIJE

Otac i majka uslovno kažnjavani zbog zanemarivanja

Oboje roditelja djece koje je otac izbacio sa balkona porodične kuće u Pagu, imalo je pravosnažne presudu zbog zanemarivanja djece.

Portparol Opštinskog suda u Zadru Denis Klarendić, kazao je Hini da je Josip Rođak (54), otac koji je pokušao ubiti svoje četvoro djece, u septembru 2017. godine nepravosnažno osuđen na Opštinskom sudu u Zadru na kaznu zatvora od jedne godine s rokom uslova u trajanju od tri godine zbog kaznenog djela protiv braka, porodice i djece te zanemarivanja i zloupotrebe djetetovih prava.

“Na istu kaznu zatvora osuđena je i njegova supruga, majka djece. Budući da se na prvostepenu presudu nijesu žalili, ona je u novembru 2017. postala pravosnažna”, rekao je Klarendić.

Djelo za koje je oca i majku osudio sudac Tomislav Šimić dogodilo se u razdoblju 2012. i 2013. godine kada je na traženje najstarije kćeri, iz prvog braka njene majke, Centar za socijalnu rad izdvojio djevojku iz porodice i zbog konfliktnog odnosa s očuhom, ali i majkom.

Prema dostupnim informacijama, majka je od kćeri, danas 18-godišnjakinje, tražila da čuva svoje mlađe polusestre, na to je prisiljavala, a u tome je učestvovao i otac.

Zbog tog psihičkog maltretiranja su stvoreni nepodnošljivi odnosi, te je najstarija djevojka tražila od Centra da je izdvoji iz porodice, što je nakon predlog socijalnih radnika i napravljeno, piše Zadarski.hr.

Djevojka je preseljena u dječji dom u Splitu i danas ima samostalan život, a Centar je roditelje prijavio policiji za zanemarivanje i zloupotrebu djetetovih prava.

Josipu Rođaku juče je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, te radi neometanog odvijanja kaznenog postupka zbog posebno teških okolnosti krivičnih djela.

Protiv njega vodi se postupak zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela teških ubistava u pokušaju, za što je hrvatskim zakonom propisana kazna i do 40 godina zatvora.

Zdravstveno stanje sedmogodišnje djevojčice iz Paga, koja se liječi od povreda u KBC Zagreb, nakon što je otac izbacio preko balkona kuće, i dalje je stabilno, a ostalih troje, koji se liječe u zadarskoj bolnici, dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima.

“Stanje sedmogodišnje djevojčice je stabilno, nema novih komplikacija i pogoršanja”, izjavio je danas Hini načelnik jedinice intenzivne pedijatrijske službe KBC-a Zagreb, docent Milivoj Novak. Dodao je kako su ljekari optimistični oko njenog oporavka.

Ona je najteže povrijeđena od četvoro djece, koju je njihov otac jedno po jedno bacio s balkona porodične kuće, sa visine od šest metara, u Pagu u četvrtak, 28. februara.

Troje djece u dobi od tri, pet i osam godina, koji su na liječenju u Opšoj bolnici Zadar, dobro su i oporavljaju se prema očekivanjima, potvrdio je u subotu Hini Edi Karuc, zamjenik direktora zadarske bolnice.

“Dvoje djece nalazi se na Odjeljenju dječije hirurgije, a djevojčica koja je juče operisana u toku dana biće iz Jedinice intenzivnog liječenja premještena u zajedničku sobu”, rekao je Karuc.

Izvor: Index.hr