Dok se policajac pripremao da spriječi skok, pored mog sina je stajala nepoznata devojka koja ga je molila da siđe sa ograde mosta – rekao je za Blic otac trinaestogodišnjeg V. K. iz okoline Pljevalja, koji je prije nekoliko dana, po uzoru na popularnu TikTokerku iz istog mjesta pratio, izvršio samoubistvo skokom sa Mosta na Tari.

Porodica poginulog tinejdžera još je u šoku zbog tragedije koja ih je zadesila, navodi Blic. Nesrećni otac kazao je dnevnu novinu iz Srbije za da je V. K, dok se policajac pripremao da mu priđe, skočio uprkos molbama nepoznate devojke.

Pored njega su se u tom trenutku nalazila tri očevidca. Gledali su sve svojim očima. Djevojka je stajala pored mog sina, plakala je i molila ga da siđe s mosta. Policajac koji se nalazio tu rekao je toj djevojci da bude pored njega – prenosi Blic.

Kako kaže, njegov trinaestogodišnji sin je sve to vreme sedeo na ogradi mosta.

Noge su mu visile dolje i pripremao se za skok. Policajac je možda mogao da ga uhvati za leđa i povuče unazad, time bi ga spasio... – rekao je otac dječaka koji je tragično stradao.

Policija još nije počela da istražuje njegov telefon

Kako otac V. K. navodi za „Blic“, policija još nije počela da istražuje telefon nastradalog tinejdžera, a oni, porodica, nemaju prava da ga preuzmu iz policije.

Rečeno nam je da telefon još nisu pregledali. Iz njegovog mobilnog ništa nije obrisano. I dalje se u njemu nalaze poruke, pozivi i galerija puna slika. Mi to ne smemo da diramo niti smemo da uzimamo telefon, jer to mora prvo policija da uradi – priča otac.

Blic navodi da se crnogorska policija prvih dana nakon drugog samoubistva koje se dogodilo na isti način i na istom mjestu zvanično nije oglašavala. Na pitanja Blica nije bilo odgovora. Međutim nakon brojnih tekstova o povezanosti samoubistva dvadesetogodišnje popularne TikTokerke iz okoline Pljevalja, a potom i tinejdžera koju ju je pratio na ovoj društvenoj mreži, pa iskopirao njeno samoubistvo, MUP Crne Gore saopštio je da je istraga ova dva slučaja u toku. Kako je saopšteno nema indicija da je do samoubistava došlo zbog nekakvog TikTok izazova, niti da je u pitanju sekta kako su neki komentarisali po Pljevljima.

Mobilni telefoni dječaka su u rukama policije, a šta oni kriju za sada nije poznato.

Ono što je poznato, a o čemu je Blic pisao, je da se M. G. (20) i V. K. (13) nisu lično poznavali, da je dvadesetogodišnjakinja izvršila samoubistvo skokom sa mosta na Tari u 20 sati 27. jula ove godine. Nekoliko dana nakon toga, V. K. počeo je da ostavlja komentare na ovoj društvenoj mreži da je to što se dogodilo strašno i da je on nije poznavao. Međutim par dana kasnije, svoju profilnu sliku zamijenio je njenom, objavio video sa njenim slikama i opisom da je „djevojka koju voli najviše na svetu u raju“, i da „on želi da ide u raj“.

Nakon toga ostavio je i poruku kojom je najavio tragediju: „uskoro, isto mesto, ista patika, isto sve“.

Dječak je, kako je za Blic ispričala njegova sestra, kobnog dana porodici rekao da ide do prodavnice da kupi sok i nestao. Njegov nestanak ubrzo je prijavljen, policija ga je locirala na mostu na Tari, policajci su stigli dok je sjedio na ogradi, međutim tinejdžer je skočio u smrt pijre nego što su mu prišli i pokušali da ga spriječe…

Zakazao sistem

Ono što je zastrašujuće u ovoj situaciji je da u Crnoj Gori ne postoji ni jedna državna institucija koja bi zaštitila maloljetnike i mlade osobe od neželjenih internet sadržaja. Sve se svelo na projekte nekoliko NVO, koje su potrošile novac na flajere, par okruglih stolova, dva tri emitovanja nekih spotova i to je to. Honorari isplaćeni, urađen završni račun, a ishod nula.
Bez ozbiljnih i koordinisanih akcija, nadležnih državnih institucija, koji bi imali kontrolu nad internet sadržajem koji koriste mladi, jer bilo koji bolje obučen korisnik društvenih mreža može da se iživljava nad djecom. Takođe ne postoji u sistemu odeljenje koje bi pratilo profile maloljetnika na društvenim.mrežama. Dakle ovdje je jasno da je zakazala ne samo policija, koja je morala imati ove podatke već nakon samoubistva koje se desilo 27. jula, već kompletan sistem od školskog pedagoga, do Vlade koja nije razmišljala o formiranju posebnog tijela koje bi bilo zaduženo samo za zaštitu tinejdžera od neželjenih internet sadržaja i raznih manijaka koji vrebaju žrtve na društvenim mreža.

Medijima u Crnoj Gori važnije političke teme

Za razliku od medija u regionu podgorički mediji bavili su se političkim temama, o situaciji na Cetinju, ili trvenjima u skupštinskoj većini. Ono što je sigurno ni mediji, ni saopštenja političkih partija, ali ni saopštenja pojedinaca koje su Pljevljaci 90-tih dobro upoznali i njihov put od jedne do druge strane, neće ništa promeniti, valjda za te stvari postoji državni aparat. Vrlo je malo tema koje se bave problemima školske omladine, prije nego što dođe do nasilja ili tragičnih posledica.

Izvor Blic/PVportal