SUKOB SA DŽIHADISTIMA PRI KRAJU

Osvaja se posljednja enklava ID u Siriji

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku vojske SAD, prodrle su još skoro kilometar unutar teritorije posljednje enklave koju Islamska država drži u Siriji.

Rojters prenosi današnju ocjenu portparola SDF Mustafe Balija, da će bitka za selo Baguz, malu enklavu islamista u sirijskoj pokrajini Deir al-Zor na granici s Irakom, biti završena “uskoro”.

On je naveo da su u toku žestoke borbe u kojima su za sada ranjena sedmorica pripadnika SDF, čije snage napreduju iz dva smjera.

Navodi se da su pripadnici SDF u četvrtak započeli konačni napad na posljednje uporište Islamske države koja u jednom trenutku kontrolisala trećinu teritorije i Sirije i Iraka.

Ovim se približava kraj, nakon četiri godine, borbe protiv te militantne skupine.

Iako će pad Baguza, istočnog sirijskog gradića na obali Eufrata, predstavljati prekretnicu u globalnoj borbi protiv Islamske države, ta će grupacija i dalje ostati prijetnja kroz gerilsko ratovanje i zadržavanje dijela zabačene teritorije zapadno od tog mjesta.

Različiti neprijatelji, lokalni i međunarodni, sukobili su se s Islamskom državom nakon što je 2014. objavila “kalifat” na velikom dijelu teritorija koje je brzo osvojila u Siriji i susjednom Iraku.

Hiljade njenih boraca, pobornika i civila koji su se povukli u Baguz nakon vojnih poraza militanata, proteklih su sedmica stigli na mali komad teritorije u provinciji Deir al-Zor.

Militanti su odgovorili dronovima i raketama, a zasad je ozlijeđeno sedam boraca SDF-a, objavio je zapovjednik Adnan Afrin.

SDF je ranije procijenio kako se u Baguzu i dalje nalazi nekoliko stotina boraca Islamske države, većinom iz inostranstva, nazvavši ih “najradikalnijim” militantima.

Posljednji napad usporen je zbog džihadističkih tunela i upotrebe ljudskih štitova. Ne odbacuje se ni tvrdnja da je dio militanata pobjegao, sakriven među civilima.

Glavni zapovjednik SDF-a u četvrtak je rekao kako očekuje proglašavanje pobjede nad militantima u roku od sedam dana.

Izvor: Agencije