Predsjednik Odbora direktora Boksita AD Cetinje Radoslav Nikčević (nekadašnji direktor filijale CKB-a u Nikšiću) koji je juče sa 17 osoba uhapšen po nalogu specijalnog tužilaštva, osim za nezakonito korišćenje koncesija, osumnjičen je i da je kao predsjednik Odbora direktora cetinjskih Boksita nenamjenski potrošio kredit u iznosu od 200.000.

 

Nikčević koji se, prema ocjeni Tužilaštva, nalazio se na čelu ove kriminalne grupe. Klupko malverzacija koje je Nikčević počinio počelo je da se odmotava nakon što je otvorena istraga pronevjere milionskih iznosa sa računa klijenata filijale CKB-a u Nikšiću, kojom je on rukovodio. Prema saznanjima Pobjede, osumnjičeni iz slučaja CKB su razotkrili kako je Nikčević zloupotrebljavajući poziciju predsjednika Odbora direktora Boksita Cetinje u toku 2008. godine kredite dobijene od Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća umjesto za nabavku nove opreme za eksploataciju rude koristio za zatvaranje minusa na računima klijenata filijale CKB-a u Nikšiću. Zbog toga je 2013. godine protiv njega podnešena krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio koruptivno krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Hapšen je i krajem novembra prošle godine sa 10 bivših kolega nikšićke filijale CKB-a zbog sumnje da su od 2007. do početka 2011. godine neovlašćeno i bez odobrenja klijenata sa njihovih računa prenijeli oko 4.000.000 eura na druge tekuće račune.

Osim službenika Ministarstva ekonomije, privedeni su i službenici cetinjskog katastra, Direkcije za imovinu kao i bivši i sadašnji čelnici preduzeća Boksiti Cetinje. Među uhapšenima su bivši pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, službenici Direktorata za rudarstvo Ministarstva ekonomije Vesna Vujačić, Nebojša Koprivica, Ljiljana Maksimović i Radosav Čović, direktorica Direkcije za imovinu prijestonice Cetinje Snežana Popivoda, službenica Direkcije Mirjana Mirković, načelnica cetinjske Uprave za nekretnine Tanja Aleksić i službenik te uprave Sreten Milačić, većinski vlasnik i predsjednik Odbora direktora Boksita AD Cetinje Radoslav Nikčević (nekadašnji direktor filijale CKB-a u Nikšiću), bivši pomoćnik ministra za rudarstvo Radonja Minić, bivši i sadašnji izvršni direktori tog preduzeća Dragoljub Radonjić i Branimir Kontić i bivši član borda direktora Boksita Vuksan Kecojević.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva privedeni su još i Darko Božović, rukovodilac sektora u Zavodu za geološka istraživanja, Boris i Ivana Vujović, osnivač i izvršna direktorica cetinjske firme ,,Mianja“ i Nikšićanin Filip Nikčević.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, šesnaest osoba je pušteno da se brani sa slobode, dok je Koprivici i Nikčeviću određeno zadržavanje od 72 sata nakon čega će biti privedeni sudiji za istrage.

RTCG