Oštetili budžet za 6.900.000 eura?

Optužnica SDT-a za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca i falsifikovanje…

Bivša načelnica Poreske uprave u Podgorici Stanislava Martinović i još 21 osoba optuženi su da su stvorili kriminalnu organizaciju i da su raznim zloupotrebama oštetili državni budžet za nešto ispod sedam miliona eura.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva saopštili su da je njihova optužnica dostavljena Višem sudu u Podgorici radi kontrole i potvrđivanja.

Osim Martinović, optužena je i nekadašnja državna sekretarka u Ministarstvu finansija Marina Perović. SDT, na čelu sa Milivojem Katnićem, u istom predmetu tereti i Dragana VujoševićaBojana PetričevićaIvana PetričevićaDejana PetričevićaSašu JokićaDejana LakićaBranislava MagdelinićaMiljanu RadonjićSlavojku SavićMila Jaredića, Rajku SimonovićAleksandru RadulovićNevenku ĐurovićRefada KolićaM.A.S.I.Bojana RašovićaM.V.Dragana KovačevićaN.P.A.M. i pravna lica “PS Gradnja”, “A cop”, “A cop Mne”, “Viner Co”, “Trend Trade”, “M.M.” DOO Podgorica, “P.C.” DOO Podgorica, “M.K.C.” DOO Podgorica i “7I” DOO Podgorica.

Oni su optuženi da su počinili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, pranje novca i falsifikovanje službene isprave.

U saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva navodi se okrivljenima stavlja na teret da su u periodu od 2011. do 2019. godine organizovali i postali članovi kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna:

”A radi realizacije kriminalnog plana da pribavljanjem i knjiženjem fiktivnih faktura i privremenih situacija, te sastavljanjem isprava neistinite sadržine, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica neistinito prikazivali stanje i rezultate poslovanja, kako bi podnošenjem zahtjeva za povraćaj PDV-a izvlačili novac iz budžeta Crne Gore, sa znanjem u trenutku prijema da potiče iz kriminalne djelatnosti i taj novac upotrebljavali za kriminalnu organizaciju kao takvu. Ovakvim djelovanjem pribavili su višemilionsku korist za kriminalnu organizaciju i okrivljena pravna lica i pričinili štetu budžetu u iznosu od oko 6.900.000,00 eura, koji predstavlja iznos protivzakonito povraćenog PDV-a iz budžeta Države Crne Gore”, piše u tekstu iz SDT-a.

Izvor: Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE