Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima sprovodi istrage u  nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je bilo  zloupotreba naknada za porodiljsko bolovanje. Zbog zloupotreba prava na porodiljsko bolovanje, tužilaštvo je tokom 2015. i 2016. godine započelo istragu po pet prijava u Nikšiću, devet u Kotoru, pet u Pljevljima, tri u Mojkovcu, 13 u Bijelom Polju i jednoj na Cetinju,prenijele su večernje novosti.

Foto M.Drobnjak

Nakon osuđujuće presude Jeleni Bujišić, koja je kažnjena sa pet mjeseci zatvora, a koja mora da vrati 15.301,94 evra na ime štete koja je naneta budžetu Crne Gore, na udaru Tužilaštva, zbog sumnje da je zloupotrebljavalo naknade za porodiljsko odsustvo, prema nezvaničnim izvorima, našlo se još nekoliko pljevaljskih, uglavnom privatnih preduzeća.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je izgleda sačekalo da vidi kakav će stav zauzeti sud. Posle prve osuđujuće presude, o kojoj su “Novosti” pisale u izdanju koje je izašlo prošle subote, Tužilaštvo je počelo da procesuira i ostale slučajeve za koje sumnja da je bilo zloupotreba prilikom refundacije naknada porodiljama za vreme porodiljskog odsustva.

Poslanici crnogorskog parlamenta u maju 2013. godine usvojili su Zakon o socijalnoj i dečjoj zaštiti kojim je nadoknada koju će država refundirati poslodavcu za porodiljska odsustva, ograničena na dve prosečne zarade u državi, odnosno na 960 evra.

Do izmene zakona je došlo zbog činjenice da je zloupotreba naknada porodiljama popremila masovniji oblik, a da je po tom osnovu budžet oštećen za oko 30 miliona evra.

INSPEKTORI su utvrdili da je bilo slučajeva da se zarada prilikom odlaska na porodiljsko bolovanje, kad plate ne isplaćuje preduzeće već se dohodak refundira iz sredstava Ministarstva rada, uvećava. Pa su tako od 218 eura uvećane na iznos od 2.835 eura, ili od 281 eura na iznos od 2.089 evra, a od 600 eura na iznos od 3.751 eura.

Izvor Večernje novosti