Iz NVO “4 lajf” upozoravaju na porast narkomanije, te da najnoviji podaci pokazuju da su dvije osobe preminule od posledica predoziranja u poslednja dva mjeseca, odnosno ukupno osam za poslednjih godinu

Direktor te NVO Saša Mijović kazao je za Dan da su radom na terenu utvrdili da zavisnici od heroina sve češće prelaze na kokain, što može izazvati ozbiljne posledice zbog različitih uticaja ta dva opijata na organizam.

On objašnjava da zabrinjava to što zavisnici od heroina nakon što uzmu terapiju “buprenorfin” ili “metadon” i prevaziđu krizu, ubrizgavaju kokain u venu preko igle, što može da izazove ozbiljne posledice.

“Prema našim informacijama, zavisnici koji su se predozirali koristili su sintetičke droge i heroin. Još ne znamo šta je razlog zbog kojeg korisnici heroina prelaze na kokain, ali radi se o dvije psihoaktivne supstance koje potpuno različito djeluju na organizam, heroin usporava, uspavljuje i smiruje tijelo, a kokain mu daje energiju, adrenalin. Takve promjene mogu da izazovu srčani udar kod zavisnika i ostave trajne posledice. Moguće da je razlog pad cijene kokaina na tržištu, tako da sada zavisnici mogu da ga nabave za 10 ili 20 eura”, kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, sve veći broj mladih koriste sintetičke droge, kokain i marihuanu, a broj zavisnika od heriona pada.

“Na drugoj strani, državne institucije, posebno Ministarstvo zdravlja, ništa ne preduzimaju da spriječe porast broja korisnika droga. Imamo situaciju da sve češće registrujemo osnovce i srednjoškolce koji počinju da eksperimentišu. Imali smo slučajeve gdje čitava jedna grupa 14-godišnjaka konzumira marihuanu i ukoliko se na vrijeme ne reaguje, bojim se da će se problem narkomanije oteti kontroli”, ističe Mijović.

On objašnjava da dio nevladinih organizacija nema sa čim da radi i ne može da pomogne korisnicima droga, koji su kod njih jedino mogli da nađu ruku spasa.

“Država nažalost ne prepoznaje veliki problem narkomanije. Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije opredijelilo sredstva za servise korisnicima droge i mi nemamo sa čim da radimo. Liječenje i resocijalizacija u ustanovi na Kakarickoj gori i dalje se plaća, pa je i prvi korak za izlječenje zavisnika veoma težak, jer su mnogi od njih u lošoj finansijskoj situaciji”, navodi Mijović.

Kako je dodao, Komisija za droge već skoro dvije godine nije zasijedala pa se ne kontroliše stanje i ne preduzima ništa da se natjeraju ustanove i institucije da pruže pomoć korisnicima droga.

“Plašim se da je znatno uvećan broj osoba koje su zavisne od opojnih droga i da bi novo istraživanje pokazalo da se drogiralo preko 15.000 građana. Veliki broj zavisnika koji nam se obraćaju ostaće bez pomoći, jer nećemo biti u mogućnosti da održimo servise. Strategijom je predviđeno da Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedi resocijalizaciju i rehabilitaciju zavisnika, ali od toga nema ništa”, ističe Mijović.

izvor: Dan