Projekcijom filma “First Man” (Prvi čovjek) američkog reditelja Damijena Čazela, koji je osvojio Oskara za režiju filma “La La Lend”, večeras počinje 75. Filmski festival u Veneciji.

Čazel, koji je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, izjavio je da je njegov novi film o “Mjesecu i kuhinji”, aludirajući na to da mu je cilj bio da prikaže ličnu stranu epskog putovanja kada je Nil Armstrong, kao član misije Apolo 11, 1969. prvi kročio na Mjesec, prenosi Rojters.

“Prvi čovjek” je jedan od 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike koji će se takmičiti za “Zlatnog lava”, a odluku će donijeti žiri kojim predsjedava reditelj Giljermo del Toro, prošlogodišnji venecijanski pobjednik i dobitnik Oskara za ostvarenje “Oblik vode”.

Na popularnoj “Mostri” biće prikazani filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih, a jedina rediteljka u glavnom takmičarskom programu jeste Australijanka Dženifer Kent sa dramom “The Nightingale”.

Izvor: AntenaM