Evropska unija nastoji da Mađarskoj oduzme pravo da štiti sopstvene granice, saopštio je premijer te države, Viktor Orban.

Komentarišući izveštaj evropske poslanice iz Holandije Judit Sargentini, koji je Evropski parlament  usvojio u srijedu, Orban je kazao da disciplinski proces pokrenut tim izvještajem ne predstavlja opasnost po Mađarsku.

“EU želi da iz Brisela pošalje plaćene vojnike koji će puštati migrante u Mađarsku”, rekao je Orban  prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, izvještaj je motivisan “ultimatumom” Evropi, koji je njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela na sastanku sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Orban smatra da bi prema tom izvještaju, države koje se nalaze na obodu evropskog bloka trebalo da se odreknu nekih od nadležnosti u kontroli granice i predaju ih Briselu.

“Ukoliko ne mogu da prisile Mađarsku da primi migrante, plan je da državi oduzmu pravo na kontrolu sopstvenih granica. Oni žele da žigošu Mađarsku i žele da oslabe njen otpor”, kazao je Orban.

On je naveo da će mađarska Vlada u ponedjeljak odlučiti o pravnim koracima koje će preduzeti kako bi se suprotstavila odluci EP o pokretanju kaznene procedure protiv Budimpešte zbog „omalovažavanja“ demokratskih standarda.

Orban očekuje ozbiljnu pravnu debatu u vezi s tom odlukom.

EP je u srijedu izglasao sankcije Mađarskoj zbog nepoštovanja pravila EU u pogledu demokratije, građanskih prava i korupcije.