Optužni predlog zbog pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini

Osnovnom sudu u Pljevljima podnijet je 25. septembra optužni predlog protiv četvorice odgovornih u Termoelektrani Pljevlja zbog ispuštanja otrovnih materija u rijeku Ćehotinu 4. jula, što je izazvalo uginuće ribljeg fonda u rijeci Vezišnici i Ćehotini, kazala je za Dnevne novine v.d. predsjednica suda Radinka Gačević.

Prema navodima optužnog predloga, vođe smjene Ratomir Debeljević i rukovodilac sektora za operativnu kontrolu i planiranje Dragan Babić se terete za krivično djelo zagađenje životne sredine, a Elektroprivreda za isto krivično djelo, za šta je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

Tadašnji direktor TE Pljevlja Vladimir Šestović i stručno lice za zaštitu životne sredine Slavko Vukašinović terete se da, kao odgovorna lica, nisu preduzeli mjere kontrole tehnološkog procesa rada TE kako bi se spriječilo da do ekološkog incidenta ne dođe. U optužnom predlogu se navodi da kritičnog dana pumpa na bager stanici nije radila, a da nije postajala rezervna varijanta.

Debeljević i Babić, kako se navodi u optužnom predlogu, su kršeći propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine na povratnom ventilu cjevovoda sa deponije Maljevac, ispustili otpadne vode u rijeku Vezišnicu i Ćehotinu.

“Babić je izdao nalog Debeljeviću, da oko 22.30, preko rukovodioca bager stanice, zbog kvara na elektro pumpi otvori povratni ventil na cjevovodu povratne vode sa deponije Maljevac, usljed čega je u vodotoke rijeke Vezišnice, a zatim Ćehotine došlo do izlivanja”, piše u optužnom predlogu.

Podsjetimo, sportski ribolovci iz Ćehotine su izvadili oko tonu mrtve ribe, nakon što su se u tu rijeku, kako se sumnja, ulile otpadne vode iz Termoelektrane.

Izvor: Dnevne novine