Kada su u pitanju opštinski porezi, visoke cijene usluga opštinskih preduzeća, kao i mnogi drugi lokalni nameti, iz opozicionih odborničkih klubova u pljevaljskom parlamentu tvrde da je to jedan od razloga iseljavanja stanovništva. Prema riječima šefa kluba nezavisnih odbornika Predraga Cvijovića jeftinija lokalna uprava, sa što manjim novčanim nametima, može dovesti do obnove pljevaljskog kraja. On podvlači da u obnovi pljevaljskog kraja svakako moraju učestvovati veliki privredni subjekti, kao što su Rudnik uglja, Termoelektrana, Uprava za šume.., piše „Dan“

-Da bi pričali o jeftinoj i efikasnoj lokalnoj upravi, broj zaposlenih u pljevaljskim lokalnim preduzećima ne može da bude veći od 150. Nažalost, mi u tim preduzećima imamo trenutno oko 400 radnika. Naravno, sada nije lako otpustiti radnike i ostaviti ih bez posla, već se to mora raditi postepeno – kaže Cvijović i pojašnjava da je sunovrat pljevaljske lokalne uprave počeo 1997. godine sa rascjepom do tada jedinstvenog DPS-a.

-Došlo je do masovnog smanjenja broja radnika u Rudniku uglja i Termoelektrani i do uvećanja broja zaposlenik u lokalnoj upravi. Nažalost kada je DPS 2014. godine dobio lokalnu vlast nije ništa urađeno da se smanji broj zaposlenih u lokalnoj upravi, da se smanje opštinski nameti, već je nastavljeno sa zapošljavanjem i uvećanjem obaveza građana. Rezultat takve politike je da danas imamo najkuplju lokalnu upravu u Crnoj Gori, koja je učinila mnogo toga negativnog i na demografskoj slici opštine – podvlači Cvijović.

Priču o nepotrebnom zapošljavanju potvrdili su nam i iz sindikata lokalnog preduzeća „Vodovod”.

-Predstavnici radnika, sindikati kao i svi zaposleni su zaprepašćeni katastrofalnom politikom zapošljavanja novih radnika, u trenucima kada je firma maltene pred stečajem. Dakle, partijskim zapošljavanjem novih radnika, njih deset za stalno u poslednjih godinu dana, izvršni direktor svjesno gura firmu u finansijsku katastrofu, dok nam istovremeno dugovi od skoro dva i po miliona eura dišu za vratom – kaže za „Dan” predsjednik sindikalne organizacije u Vodovodu, Dejan Gvozdenović.

Ne treba zaboraviti i da su cijene usluga preduzeća „Čistoća” i „Vodovod” uvećane u decembru prošle godine. Smanjene su cijene vode za pravna lica sa većom potrošnjom, dok su fizička i pravna lica sa manjom potrošnjom dobili i januaru praktično duplo veće račune.

U tekstu „Dana“ navodi se da komentar na temu visokih opštinskih nameta iz lokalne uprave, i pored obećanja nisu dobili, do zaključenja teksta.

Cijene visoke, a zarade niske

Funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović kaže da su lokalni nameti uz cijene usluga lokalnih preduzeća uslovile da je život u Pljevljima preskup. Bojović ocjenjuje da bez obzira ko će u narednom periodu voditi lokalnu upravu, mora građane i privredu rasteretiti tih nameta jer niko ne želi da živi u opštini gdje su lokalne dažbine i obaveze previsoke.

-Imamo neku vrstu potpunog iseljenja stanovnipštva. Kad kažem potpunog, onda je to iseljavanje i radno sposobnih i lica koja su u penziji. Sve češće čujem na terenu rečenicu „otišla mi djeca jer ovde nije bilo posla, pa idem i ja i supruga“. A potom kreću žalopojke na cjene u Pljevljima, na kvalitet vode, na zagađen vazduh, ali i na veće cjene u marketima nego što je slučaj u Podgorici – kaže Bojović zas „Dan“ i poručuje da lokalni nameti moraju biti mnogo manji ali da je neophodno da dođu investitori koji će omogućiti zaposlenje mladim ljudima.

Izvor: PvPortal